Több tucat politikai fogoly kapott amnesztiát Mianmarban

Hatvankilenc politikai foglyot engedtek szabadon pénteken Mianmarban - az egykori Burmában - kedden Thein Szein államfő amnesztiarendelete értelmében.

Thein Szein június elején jelentette be, hogy az év végéig az összes mianmari politikai foglyot szabadon engedik. A most amnesztiában részesítettek között van a néhai mianmari diktátor, Ne Vin tábornok két unokája is, akik 2002 óta ültek siralomházban puccskísérlet vádjával. Az elengedett foglyok közül sokakat azért ítéltek el korábban, mert tüntetéseket szerveztek.

Az elmúlt két évben már többször került sor hasonló büntetéscsökkentésre, eddig több mint ezer, politikai nézetei miatt bebörtönzött személy szabadult ki. Az államfő egy hónappal ezelőtt például ötvenhat, két és fél hónappal korábban pedig mintegy hetven politikai foglyot részesített amnesztiában. Közülük sokan ahhoz a lázongó kacsin kisebbséghez tartoznak, amely népcsoporttal a kormány tűzszüneti megállapodást próbál aláírni.

A 2011-ben kezdett reformprogram keretében a kormány megszüntette az előzetes sajtócenzúrát, engedélyezte a tüntetéseket, és lehetővé tette, hogy olyan ellenzéki politikusok kerüljenek a parlamentbe, mint a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji. Az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal jutalmazta e nyitási folyamatot, hogy felfüggesztette vagy megszüntette a kilencvenes évektől érvényben lévő gazdasági szankciókat. Egyebek mellett számos beruházást is végrehajtottak a csaknem fél évszázadon át elszigetelt országban.

Eltérőek a vélemények arról, hogy hány politikai fogoly raboskodik még Mianmar börtöneiben. Je Aung szerint - aki a volt foglyok delegáltja a kérdéssel foglalkozó kormánybizottságban - még legalább 60 politikai elítélt ül rács mögött. Nagyjából ugyanennyire becsüli számukat az Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért párt is.

Aktivisták szerint a hivatalosan civil, de a hadsereg által továbbra is erősen befolyásolt kormány alatt a mai napig börtönöznek be embereket politikai ügyek miatt. A változások ellenére ellenzékiek - köztük Szú Kji - kétségbe vonják a reformok őszinteségét, és a parlamenti helyek negyedét a hadsereg számára fenntartó alkotmány módosítását követelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.