Több tucat muzulmán fegyveres támadt egy tengerészeti bázisra

A thaiföldi hadsereg 16 fegyverest megölt, amikor körülbelül hatvan szeparatista megrohamozott egy tengerészeti bázist.

A támadás szerda hajnal előtt történt a malajziai határhoz közeli Narathivát tartományban. Állítólag több tucat fegyveres rohamozta meg a bázist, de a katonák közül senki sem halt meg.

Az utóbbi években Thaiföld három legdélibb tartományában többször is előfordultak zavargások. A muzulmán maláj szeparatisták mozgalma 2004-ben kapott erőre, azóta ötezren haltak meg az akcióikban.

A szerdai támadás volt az utóbbi idők legvéresebbje, a hatóságok korábban 17-re tették az áldozatok számát. A tengerészeti bázist helyi idő szerint éjjel egykor támadta meg hatvan fegyveres. A bázison tartózkodók azonban már várták őket, ugyanis fülest kaptak a helyiektől a közelgő támadásról. A tartományi tengerészeti speciális erők vezetője azonban hozzátette azt is, hogy ebben a hónapban már többször történtek hasonló incidensek, ezért mindenki fel volt készülve, és minden bázison éjjeli őrjáratot tartottak.

A déli régióban található Pattani, Jala és Narathivát tartományokat körülbelül egy évszázada csatolta magához Thaiföld, akkori nevén Sziám. A lakosság nagy része muzulmán, ellentétben Thaiföld többi régiójával, ahol főleg buddhisták élnek. A kormány több tízezer katonát és rendőrt vezényelt már a térségbe, de az erőszakot nem sikerült visszaszorítani. Korábban a kormány már kijárási tilalmat is be akart vezetni a régió egyes területein, ami most a támadásra válaszul állítólag meg is történt, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.