Több tízezren tüntettek Rómában a nőkkel szembeni erőszak ellen

Legalább 50 ezer nő vett részt a szervezők szerint azon a szombat esti római tüntetésen, amelyen a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakoztak.

A feminista, leszbikus, diák és bevándorló szervezetek részvételével meghirdetett megmozduláson, amelyet a történelmi óváros szívében, a Piazza Navonán tartottak, "Az erőszaknak sok arca van" transzparensre XVI. Benedek pápa, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és több vezető politikus arcképét festették.

A tüntetést támogató Kommunista Újraalapítás Pártja (PRC) főtitkára, Paolo Ferrero felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszországban a család a leggyakoribb oka az erőszakos haláloknak. A politikus elítélte a férfiak erőszakos viselkedését, és a "patriarchális mentalitást, amelytől hétmillió nő szenved."

A megmozdulás során közzétett statisztikák szerint Olaszországban három naponta öl meg egy nőt egy férfi. 2007-ben 126 nőt öltek meg, közülük 44-et saját férjük- hívta fel a figyelmet egy római feminista szervezet.

Az egyik felvonuló tánncra perdül a családon belüli erőszak elleni tüntetésen.  Roma November 22, 2008.     REUTERS/Chris Helgren
Az egyik felvonuló tánncra perdül a családon belüli erőszak elleni tüntetésen. Roma November 22, 2008. REUTERS/Chris Helgren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.