Több tízezren emlékeztek Srebrenicára

A volt Jugoszlávia valamennyi utódállamának elnöke részt vett az évfordulós megemlékezésen, amelyet a Srebrenicától néhány kilométerre északra fekvő Potocari falunál felavatott központi emlékhelynél tartottak.

A boszniai háborúban elkövetett srebrenicai mészárlás áldozataira emlékeztek vasárnap Bosznia-Hercegovinában.

Jelen volt az egykori Jugoszlávia valamennyi utódállamának elnöke, köztük Borisz Tadics szerb államfő, aki immár másodszor helyezett el koszorút a szerb öldöklés áldozatainak emelt emlékhelyen. Bírálók szerint a politikust elsősorban nem a megbékélés szándéka vezette, csak jó pontokat akar szerezni Szerbiának az Európai Uniónál. „Jó, hogy eljött, de miért nem hozta magával Ratko Mladicsot is?" - jegyezte meg ingerülten a srebrenicai áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyik szervezet vezetője.

A 15 évvel ezelőtti mészárlás fő felelősének tartott egykori boszniai szerb katonai parancsnok - akit népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken - továbbra is szökésben van, sokak szerint Szerbiában bujkál.

A potocari megemlékezésen miniszterelnöki szinten képviselteti magát a soros EU-elnök Belgium és az utóbbi időben sikeres közvetítőként és befektetőként a Balkánra visszatérő Törökország. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte.

Charles English, az Egyesült Államok szarajevói nagykövete felolvasta Barack Obama üzenetét, amelyben az amerikai elnök azt írta, hogy a srebrenicai mészárlás "sötét foltot" hagyott az emberiség kollektív lelkiismeretén, és követelte, hogy hasonló veszélyek esetén a világ határozottan cselekedjen. "A srebrenicai iszonyat sötét folt kollektív lelkiismeretünkön. Olyan embereket gyilkoltak meg ott, akik hittek a nemzetközi közösség ígéreteinek, hogy meg fogják védelmezni őket" - hangsúlyozta levelében Obama.

1995. július 11-én boszniai szerb csapatok bevonultak az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított, akkor még többségében muzulmánok lakta kelet-boszniai Srebrenicába. Különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől - utóbbiakat elvitték -, és körülbelül 8 ezer embert - köztük 14 év körüli fiúkat és majdnem 80 éves aggastyánokat is - lemészároltak. A legfrissebb adatok szerint eddig 6481 áldozatot azonosítottak. Közülük 3749-et temettek el Potocariban. A vasárnapi megemlékezésen itt 775 újonnan azonosított srebrenicai áldozatot helyeztek végső nyugalomra, köztük most első alkalommal egy boszniai horvátot is.

Berlinben a Brandenburgi kapu előtt nyolcezer pár cipőből álló hegyet építettek a srebrenicai mészárlás emlékére. Minden pár cipő az öldöklés egy-egy áldozatára emlékeztet. A sajátos "emlékművet" a tervek szerint jövőre Boszniába viszik, ahol egy "szégyenoszlopot" készítenek belőle: a cipőket szögesdrótra felfűzve nyolc méter magas "UN" betűket képeznek belőlük, utalva ezzel az ENSZ holland békefenntartóinak sokat bírált szerepére a srebrenicai drámában.

Sokaknak éveket kellett várniuk, hogy férjük vagy fiuk azonosításra kerüljön
Bosnian Serb woman mourns May 17 over the remains of her son killed by Moslem forces in June last year near Srebrenica. The remains of 21 Bosnian Serbs, discovered in the area recently, were buried in a common grave in the eastern Bosnian village of Fakovici
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.