A partizánok több száz mumifikálódott áldozatára bukkantak

Több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy szlovén bányában. A tömegsír titoista partizánok több mint ötven éve agyonlőtt áldozatait rejti. Szlovénia-szerte akár 300 ezer holttest is lehet a becslések szerint 600 kisebb-nagyobb tömegsírban.

Több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy szlovén bányában. A tömegsír titóista partizánok több mint ötven éve agyonlőtt áldozatait rejti – adta hírül kedd este a szlovén közszolgálati  televízió.

A középső országrészben, Lasko település közelében fedezték fel a holttesteket két aknában. Régészek tavaly június óta dolgoztak a tömegsír feltárásán. Kutatók elmondták: a holttesteket minden kétséget kizáróan  közvetlenül a II. világháború után földelték el; 1945. május  végén és június elején agyonlőtt emberek holttesteiről van szó.

A tömeggyilkosság egyedüli ismert tanúja – egy sofőr, aki a foglyokat annak idején a bányához fuvarozta – azt mondta, az áldozatok szlovének. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy olyanok is akadnak köztük, akik a partizánok horvát nemzetiségű háborús ellenségei voltak.

A holttesteket hermetikusan elzárták a külvilágtól, ez lehet a magyarázata annak, hogy a legtöbb közülük konzerválódott. Hat réteg, többek között egy betonfal, egy kavicságy, agyagborítás és deszkafal választotta el a bánya mélyén lévő két aknát a bánya többi részétől. Ez az egyik legnagyobb a Szlovéniában eddig fellelt tömegsírok közül.

Szakértők szerint összesen nagyjából 600 kisebb-nagyobb tömegsír volt Szlovéniában, ezek közül még nem mindegyiket tárták föl a rendszerváltozás óta eltelt húsz évben. A tömegsírokban a náci Németországgal együttműködők holttestei mellett a horvát fasiszta usztasa rezsim követőinek és a kommunista rendszer ideológiai ellenfeleinek a tetemei fekszenek, becslések szerint összesen akár 300 ezer emberé. Azoké, akiket a partizánok a II. világháború után néhány hét leforgása alatt gyorsított eljárásban kivégeztek. Két éve Maribor mellett, autópálya-építés közben bukkantak egy óriási tömegsírra, amelyben akár 15 ezer holttestet is nyugodhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.