Több százmilliót kér a Pentagon a guantánamói fogolytáborra

A Pentagon 450 millió dollárt kér a kongresszustól a guantánamói börtön fenntartására és fejlesztésére. Barack Obama már többször fogadkozott, hogy be akarja zárni a terroristák számára fenntartott fogolytábort.

Barack Obama amerikai elnök ugyan többször is hangoztatta, hogy be akarja zárni a Guantánamói-öbölben lévő börtönt, a hadsereg azonban máshogy számol. A Pentagon ugyanis az október elsején kezdődő fiskális évre 250 millió dollárt kért a kongresszustól, hogy fenn tudják tartani az intézményt, illetve 200 milliót szeretnének a börtön fejlesztésére, amelynek munkálatai nyolc-tíz évig is eltarthatnak.

A Bush-adminisztráció a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után hozta létre a fogolytábort a guantánamói támaszponton a terrorizmussal vádolt személyek számára. Jelenleg 166 rabot tartanak fogva itt, akik közül százan éhségsztrájkolnak a börtönben lévő körülmények, illetve határozatlan idejű fogva tartásuk miatt. Obamát egyébként meglepte a foglyok éhségsztrájkja, és múlt hónapban kijelentette, hogy semmi szükség sincs a fogolytábor fenntartására, mert drága és nem is hatékony. Csütörtökön Obama a terrorelhárításról beszél majd, várhatóan szót ejt a guantánamói börtönről is, írja az Associated Press.

Obama már első beiktatása óta időről időre szóba hozza, hogy bezáratja a fogolytábort. A republikánusok és néhány demokrata képviselő is tiltakozott azonban az ellen, hogy a terroristagyanús személyeket az Egyesült Államokba szállítsák. Ráadásul szerintük Obamának nincs ötlete arra, hogy mivel lehetne pótolni Guantánamót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.