Több száz hontalan gyerek él Nagy-Britanniában

London mellett Liverpoolban, Leedsben és Birminghamben is sokan tengődnek az utcákon. A mindennapi betevőjüket nem ritkán szexszel keresik meg.

Több száz gyerek él gyakorlatilag állampolgárság nélkül London utcáin – írja a BBC. A brit közszolgálati adó szerint ugyan a gyerekek általában legálisan jutnak be Nagy-Britanniába, de soha nem jelentkeznek a hatóságoknál, így iskolába se járhatnak, és nem kapnak semmiféle – így lakhatási – támogatást sem. Megtörténik az is, hogy eleve illegálisan érkeztek; mivel a kiutasítástól félve a szülők nem jelentkeznek a hatóságoknál, jaj annak a gyereknek, aki az utcára kerül – ha pedig elmenekül azoktól, akikkel érkezett, semmivel nem tudja igazolni magát. Csak az egyik jótékonysági szervezetnél, a Safe 'n' Soundnál 600 gyerek jelentkezett, hogy nincsenek hivatalos papírjai – mondta a BBC-nek Jennifer Blake programigazgató.

Jótékonysági szervezetek figyelmeztetése szerint a hatósági védelem hiánya többek között azt jelenti, hogy a gyerekeket könnyedén lehet szexuális szolgáltatásokra kényszeríteni, és egy részük prostitúcióból is él. Az Oxfordi Egyetem Bevándorlás-politikai Kutatóközpontja 53 birminghami és londoni gyerekkel készített interjút, akik többek között Afganisztánból, Brazíliából, Kínából, Nigériából, Iránból és Törökország kurdok lakta régiójából menekültek el. Az ő hazájuk fogadókészsége igencsak kétséges, ha esetleg kitoloncolnák őket – fűzi hozzá ehhez a BBC, megjegyezve, hogy a brit állampolgárságot megszerezni hasonló küzdelem, mint egy erőltetett menet hegynek felfelé.

Az oxfordi kutatóközpont becslése szerint a Londonban élő összes gyerek egytizedének nem tiszta a jogi státusza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.