Több száz embert tapostak halálra

Kambodzsa fővárosában, Phnompenben eddigi adatok szerint 339 ember halt meg, amikor egy zsúfolásig telt hídon kitört a pánik. Az áldozatok többsége nő.

Phnompenben ezekben a napokban több millióan gyűltek össze a víz ünnepe alkalmából. Ennek végén sokan át akartak menni egy esti rendezvényre a Mekong folyó egyik szigetére, a Gyémánt szigetre, de a hídon és környékén torlódás alakult ki, a tömegben kitört a pánik, és az emberek agyontaposták egymást. A pánik kiváltó okát egyelőre nem tudni.

Kambodzsa fővárosában, Phnompenben eddigi adatok szerint 339 ember halt meg, amikor egy zsúfolásig telt hídon kitört a pánik
ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY A survivor of a stampede sits near bodies at a hospital in Phnom Penh November 23, 2010. At least 180 people were killed in the stampede on a bridge during a water festival in Cambodia's capital Phnom Penh, the country's prime minister said on television on Tuesday. REUTERS/ Chor Sokunthea (CAMBODIA - Tags: DISASTER) TEMPLATE OUT

Egy, a BBC-nek nyilatkozó ausztrál szemtanú szerint a hídon már amúgy is túl sok ember zsúfolódott össze, amikor az egyik hídfőnél lévők váratlanul szembefordultak a mögöttük hömpölygő tömeggel, és elkezdték visszafelé szorítani a velük szemben állókat. Kitört a pánik, azokat, akik a híd közepén ragadtak, maga alá temette a fejvesztve menekülő tömeg. Sokan a vízbe ugrottak, több tucatnyi áldozatot viszont a hídszéli kábelek áramütése ölt meg. A helyszínt holttestek borítják Phnompen központi kórháza, a Calmette megtelt, a sérülteket már a folyosókon látják el. A kambodzsai kormány szóvivője, Khieu Khanharith bejelentése szerint ez utóbbiak száma a 400-at is eléri, Hun Sen miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, a hétfő esti tömegpánik a Kambodzsát ért legslyosabb tragédia azóta, hogy az országban véget ért a vörös khmer rémuralom. A kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el és gyásznapot hirdetett, amelyet valamikor a hét második felében tartanak meg. A nemzeti lobogót minden közintézményben félárbocra engedték. (A Pol Pot rezsim idején, 1975 és 1979 között csaknem kétmillió ember, a kambodzsaiak egynegyede vesztette életét el a kínzások, a túlhajszolt kényszermunka miatti kimerültség és az alultápláltság következtében.) 

Kambodzsa fővárosába a víz ünnepén minden évben hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy lerója tiszteletét az ország termékenységét biztosító Mekong folyó előtt. Ez Kambodzsa egyik legnagyobb nyilvános eseménye: három napon át csónakversenyek, koncertek, esténként pedig tűzijátékok követik egymást szerte a városban. A hatóságok az ezévi ünnepre kétmillió embert vártak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.