Több száz áldozatot szedett a tájfun

Már több mint kétszáz halálos áldozata van a Fülöp-szigetek déli részén tomboló természeti csapásnak. A halottak száma még tovább nőhet, rengetegen eltűntek.

A Bopha tájfunnak már kétszáznyolc halottja van a legfrissebb szerdai összesítések szerint a Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao-szigeten.

A helyiek megpróbálják szabaddá tenni az utat Tagumban. Sok település megközelíthetetlen
Residents saw an uprooted tree to clear the road after Typhoon Bopha hit Tagum City, southern Philippines December 4, 2012. Typhoon Bopha made landfall in southern Philippines early Tuesday, bringing heavy rains and strong winds, forcing 41,600 people living in coastal areas to flee their homes. REUTERS/Stringer (PHILIPPINES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT SOCIETY)

Egyedül egy kisebb faluban a tájfun legalább negyven ember halálát okozta. Az áldozatok megfulladtak, amikor a víztömeg valósággal elárasztott egy iskolát, amelyben a lakók menedéket kerestek. A leginkább sújtott Compostela Valley tartomány kormányzója elmondta: a lezúduló víz és sár keresztülsöpört az embereknek menedéket adó iskolákon, a városházán és az egészségügyi központokon. Csak itt 150 halott van.

A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább növekszik a tájfun sújtotta déli körzetekben. Több embert - köztük katonákat - a hatóságok eltűntnek nyilvánítottak.

Az országos meteorológiai szolgálat előzőleg jelentette, hogy a helybeliek által Pablo néven emlegetett tájfun keletről nyugatra tartva szeli át a Fülöp-szigeteket, és Palawan szigetén keresztül a Dél-kínai-tenger felé haladva csütörtökön hagyja el az országot. A tájfun azonban irányt váltott, északnyugatnak tart, és a középső Visayas régión - Bohol, Negros és Cebú szigetén - halad majd keresztül.

A hatóságok a tájfun érkezésére készülve 60 ezer embert menekítettek biztonságos helyre Mindanao keleti részén. A szélsőséges időjárás által érintett területeken több mint 150 repülőjáratot töröltek, az iskolákban pedig nem volt tanítás. A polgári védelem közölte, hogy több helyütt szünetel az áramellátás, a heves esőzések miatt pedig a mindanaói úthálózat egészén akadozik a forgalom. Becslések szerint a mezőgazdasági terület hetven százaléka tönkrement, írja a BBC.

A Fülöp-szigeteken évente húsz tájfun söpör végig, hatalmas károkat és halottakat hagyva maguk után. Tavaly decemberben a Washi 1500 áldozatot követelt a Mindanao-szigeten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.