Több mint százmilliót utaztak el a külügynél két hónap alatt

Összesen több mint százmillió forintba kerültek a Külügyminisztérium külföldi kiutaztatásai az év első két hónapjában – derül ki a szaktárca összesítéséből. A tárca vezetőinek többsége business osztályon utazik, Németh Zsolt államtitkát viszont csak turistára váltott jegyet.

Több mint tizenötmillió forintba került a Külügyminisztérium vezetőinek külföldi utazásai január elseje és február 28-a között, az „egyéb külügyi utazások” rublikában további kilencvenmillió szerepel – derül ki a szaktárca által készített összesítésből.

A dokumentum szerint Martonyi János külügyminiszter ebben a két hónapban összesen kilencszer utazott el hivatalos útra, legtöbbször Brüsszelbe és Strasbourgba, de járt Moszkvában és az olaszországi Corvarában is. A lista szerint legtöbbet Prőhle Gergely helyettes államtitkár volt határainkon kívül: januárban és februárban hivatalos úton járt többek között Madridban, Berlinben, Londonban, Stuttgartban és Varsóban, de többször megfordult Pozsonyban is.

A diplomaták gyakran business osztályon utaztak, de sokat váltottak turista osztályra is jegyet. Az EU-ügyekért felelős államtitkár Győri Enikő például inkább business osztályon repült, az államtitkár Németh Zsolt viszont mindig csak turistán.

Ebben a két hónapban a legdrágább, pontosabban a legmagasabb összköltségű útra Hóvári János helyettes államtitkát utazott Dohába, a Forum the Future elnevezésű konferenciára. Business osztályon utazott, a kimutatás szerint az út összköltsége majdnem elérte az egymillió forintot. A legolcsóbb kiküldetés Martonyi János miniszter neve mellett szerepel. A bécsi Eurostudio-beszélgetésre gépkocsival ment és csak 1394 forint napidíjat számoltak el az útra.

A kimutatás szerint a külügyi vezetők az év első két hónapjában 144 napot töltöttek külföldön, az „egyéb külügyi utazások” rublikában további 1394 nap szerepel.

Dolinszky Árpád evangélikus püspök, aki a BVMSZ jelöltje beszél egy szabadkai választási fórumon. Mellette Németh Zsolt, a KÜM államtitkára
Dolinszky Árpád evangélikus püspök, aki a BVMSZ jelöltje beszél egy szabadkai választási fórumon. Mellette Németh Zsolt, a KÜM államtitkára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.