Több mint százmillió eurót bukhat Szlovákia

Brüsszel egy centet sem fizet a faliújságenderként elhíresült botrányos szlovák pályázatért, amelyet a régiófejlesztési minisztérium csak házon belül hirdetett meg, és amely miatt Robert Fico menesztette a tárca éléről a Szlovák Nemzeti Párt politikusát.

A forrásmegvonásról szóló hírt Igor Stefanov pozsonyi régiófejlesztési miniszter jelentette be, miután személyesen hallgatta meg az illetékes uniós bizottság végső döntését. A tárcavezető azt állítja, hogy a visszatartott pénz nagy részét más célokra majd fel lehet használni.

A botrány tavaly pattant ki, miután elődje, Marián Janusek mindössze a minisztériumi faliújságon hirdetett meg nyilvános pályázatot a szlovákiai uniós projektek propagálására és különböző tanácsadásokra, valamint különböző fordítások elvégzésére. A tenderre egyetlen konzorcium jelentkezett, amelynek tagjai a Ján Slotához közelálló zsolnai (Zilina) Zamedia és Avocat társaságok voltak. Két napon  belül őket hirdették ki győztesnek.

Megállapodtak velük abban is, hogy munkájukért 119,5 millió eurót kapnak. Néhány hete a tendert leállították, ám a minisztérium már tizenegy millió eurót kifizetett a két cégnek, amely ezt az összeget nem hajlandó megtéríteni. Vezetőik érvelése szerint ezt a pénzt jórészt reklámokra költötték, ezért fizessenek az elektronikus és a nyomtatott média tulajdonosai.

Robert Fico nemrég leváltotta a miniszteri posztról Marián Januseket, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) politikusát és Ján Slota egyik bizalmasát. Most pedig bejelentette, hogy felkérte az Állami Számvevőszéket az ellenőrzésre. - Ha kiderül, hogy a tizenegy millióval törvénytelenül sáfárkodtak, akkor a jelenlegi minisztert is menesztem – közölte.

Szlovákiának egyébként az uniós átvilágító bizottság döntése alapján mintegy százmillió eurót kell visszafizetnie további érvénytelenített tenderek miatt. Főként azért, mert az eredeti szerződésekhez csatolt, s az eredetileg tervezett kiadásokat lényegesen megnövelő kiegészítéseket a brüsszeli testület nem ismerte el. A szlovák kormányfő az előző kabinetet, Mikulás Dzurinda pedig a jelenlegit okolja a súlyos hibákért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.