Több mint száz palesztin halott Gázában

Több mint száz palesztin halt meg a Gázai övezetben a hat napja tartó összecsapásokban. Törökország szerint Izrael „terrorista állam.”

Ugyan ma már kevesebb rakétát zúdítottak Izraelre, a Hamász még mindig nagy erőkkel bombázza az izraeli városokat, az izraeli erők pedig légicsapásokkal válaszolnak. Izraelben múlt szerda óta összesen hárman haltak meg, míg palesztin oldalról a Hamász hétfőn délután több mint száz áldozatról beszélt, közülük 24 gyerek. Hétfőn több ezren gyászolták Gázaváros utcáin azt a négy gyereket és öt nőt, akik előző nap haltak meg egy családi házat leromboló légitámadásban. Izrael állítólag már vizsgálódik, valószínűleg rossz épületet céloztak.

Kairóban eközben Egyiptom közvetítésével folynak a tűzszüneti tárgyalások. Káled Mesaal, a Hamász politikai vezetője elmondta, a tűzszünet Izraelen múlik: be kell fejeznie a háborút, amit elkezdett. Mesaal szerint amúgy Benjamin Netanjahu miniszterelnök már kérelmezte a tűzszünetet, egy izraeli kormányzati forrás azonban a Reutersnek elmondta, hazugság, hogy ők „esedeztek volna” ezért. Úgy tűnik, mindkét fél arra vár, hogy a másik felhagyjon a támadásokkal. Moshe Yaalon izraeli miniszterelnök-helyettes kijelentette, ha az ország déli részét nem éri több rakéta, ők is leállnak a légicsapásokkal.

A Hamász vezetője szerint a tűzszünetre ugyanakkora az esély, mint a konfliktus fokozódására. Gázában amúgy is feszült a közhangulat, és „eltemetik” azt, aki támadja a palesztinokat. Eközben Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök utalva a „gyerekek lemészárlására”, „terrorista államnak” nevezte Izraelt.

A konfliktus kezdete óta a Gázai övezetből 877 rakétát lőttek ki Izraelre, ezek közül 307-et védett ki a Vaskapu nevű rakétapajzs. Az izraeliek 84 százaléka egyetért a gázai akcióval, a Háárec nevű lap által megkérdezetteknek csupán 19 százaléka szeretné, ha a kormány kivívná a tűzszünetet, viszont csak harminc százalékuk támogatná az inváziót. Egy Benjamin Netanjahuhoz közel álló forrás szerint az izraeli kormány elsősorban diplomáciai megoldást szeretne, csak akkor indítják meg a szárazföldi hadműveletet, ha a tárgyalások kudarcba fulladnak.

Az EU az erőszak beszüntetésére szólít, az amerikaiak Izrael mellett

"Minden támadást azonnal abba kell hagyni, mert ezek megmagyarázhatatlan szenvedést okoznak ártatlan civileknek" – áll az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa által kiadott dokumentumban, amely ugyanakkor elismeri Izrael jogát, hogy megvédje magát a rakétatámadásoktól, de felszólítja a zsidó államot, hogy arányosan válaszoljon a támadásokra, és minden esetben biztosítsa a palesztin civil lakosság védelmét.

A dokumentumban az uniós külügyminiszterek "erőteljesen elítélik" a Gázai övezetből Izrael ellen indított rakétatámadásokat, amelyekkel a Hamásznak és más fegyveres csoportoknak azonnal fel kell hagyniuk –fogalmaznak a tárcavezetők. "Semmi sem magyarázhatja, hogy szándékosan ártatlan civileket vegyenek célba" – szögezi le az EU külügyminiszteri tanácsa, amely felszólítja a feleket, hogy tartsák tiszteletben a humanitárius jogot.

A külügyminiszterek úgy érvelnek, hogy egy olyan időszakban, amikor a térség amúgy is rendkívül instabil, mindenkinek az érdeke az volna, hogy az erőszak azonnal véget érjen. Álláspontjuk szerint a jelenlegi helyzet is rámutat annak égető szükségességére, hogy közelebbivé váljon az izraeli–palesztin konfliktust – két állam létrejöttével – lezárni hivatott megoldás, amely mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy békében és biztonságban élhessenek egymás mellett.

A CNN és az ORC International közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az amerikaiak 57 százaléka indokoltnak tartja a Gázai övezetben a Hamász palesztin radikális szervezet ellen intézett izraeli katonai csapásokat.

Az izraeli fellépés támogatottsága a demokraták között a leggyengébb: a lakosságnak ennek a csoportjában tíz emberből négy gondolja azt, hogy a zsidó állam lépései indokoltak. A gázai hadműveletet a republikánusoknak a 74, a függetleneknek pedig az 59 százaléka támogatja.

Keating Holland, a CNN közvélemény-kutatási igazgatója szerint a mostani adatok nem térnek el a korábban kimutatott tendenciáktól. A palesztinok támogatottsága 1988, vagyis az erre vonatkozó mérések kezdete óta sohasem emelkedett 18 százalék fölé. Arra volt már példa, hogy az Izraellel rokonszenvezők aránya 50 százalék alá csökkent, de ez az elmúlt nyolc év során egyszer sem fordult elő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.