Több mint száz menekültet fogtak el Nigerben

A hatóságok Nigerben letartóztattak 127 menekültet, akik a Szaharán keresztül akartak eljutni Algériába. Pár nappal korábban 92 ember holttestét találták meg.

A csoport öt különböző járművön még pirkadat előtt hagyta el Arlit városát. A feltehetően nigériai vagy nigeri vándorokat (főleg férfiakat, pár nőt és gyereket) ekkor kapták el. Az incidens pár nappal azután történt, hogy szerdán 92 ember - 55 gyerek, 33 nő és 7 férfi - holttestét találták meg a sivatagban, akik azután haltak szomjan, hogy lerobbant az őket szállító két autó. A most letartóztatott csoportot Arlitban tartják fogva.

A kormány pénteken jelentette be, hogy felszámolják az illegális táborokat Észak-Nigerben, azokat pedig, akik részt vesznek a főleg Algériába tartó migránsok szállításában, keményen megbüntetik. Csak az Agadez városánál találgató illegális táborban ötezer afrikai él. A jobb élet reményében útrakelő menekültek nagyon sokat fizetnek azért az emberkereskedőknek, hogy a sivatagot átszelve eljuthassanak Algériába vagy Líbiába, ahonnan hajókkal tovább szökhetnek Európába. A nigeri kormány állítása szerint az illegális táborok lakóit a nemzetközi segélyszervezetek gondjaira bízzák majd, írja a BBC.

Nigerben háromnapos gyászt rendeltek el a szerdán megtalált áldozatokra emlékezve, akiknek többsége Niger déli részéből indult útnak. A kormány pénteki közleménye szerint a tragédia a különböző emberkereskedő hálózatok bűntevékenységének a következménye. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.