Több mint száz halott egy bangladesi tűzvészben

Egy textilgyárban csaptak fel a lángok.

121 ember vesztette életét, amikor szombat éjjel tűz ütött ki egy Banglades fővárosa, Dakka közeléen lévő ruhagyárban 

A lángok a Dakkától mintegy 45 kilométerre északra található nyolcemeletes épület második szintjén, a pamutraktárban csaptak fel, és pillanatok alatt átterjedtek az épület többi szintjére. Mintegy ezer ember rekedt az égő üzemben, és háromezer dolgozónak sikerült kimenekülnie.

Egy tűzoltóparancsnok közölte, hogy vasárnap reggel 112 holttestet találtak ott, az éjszaka folyamán pedig 9 halottra bukkantak rá. Más hírügynökségi összesítések legalább 103 halottról szólnak. Egy tűzoltó azt mondta, hogy a halálos áldozatokat agyontaposták, illetve voltak, akik úgy lelték halálukat, hogy kiugrottak az épület felső emeleteiről. A gyárban, amely a C&A láncnak is szállított, nem volt vészkijárat - árulta el az AP amerikai hírügynökségnek egy másik tűzoltó, hozzátéve, sokkal kevesebb áldozattal kellene számolni, ha lett volna vészkijárat a gyárban. Hatósági gyanú szerint a tüzet egyébként rövidzárlat okozta, a gyár tulajdonosa viszont sajnálkozását kifejezve elmondta, hogy a hét gyára közül most először fordult elő tűzeset, és nem ismeri el, hogy az üzem nem volt biztonságos.

Banglades a világ egyik legnagyobb ruhaexportőre, az iparág a 24 milliárd dolláros export 80 százalékát teszi ki. A 4500 bangladesi ruhagyárban mintegy hárommillió ember dolgozik. Kilencven százalékuk nő. A tűzesetek gyakoriak: öt évvel ezelőtt több mint ötven ember halt meg a délkelet-bangladesi Csittagong egyik ruhagyárában kitört tűzvészben.

Elszenesedett tárgyakat vizsgálnak a tűzvész helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.