Több mint ötszáz illegális bevándorló érkezett Szicíliába

A lampedusai hajószerencsétlenség sem állította le az olasz partok felé tartó illegális bevándorló csoportokat.

Líbiából indult útnak az a két hajó - száz-száz fővel a fedélzetén -, amelyek utasai még líbiai vizeken kértek segítséget mobiltelefonon. Egy máltai kereskedelmi hajó vette fel és vitte őket a szícíliai Trapani kikötőjébe. Illegális bevándorlókkal teli hajóknak segített egy olasz kereskedelmi hajó és az olasz haditengerészet is. Összesen több mint ötszázan érkeztek Szicíliába a péntek reggeli órákban.

Az október 3-ai lampedusai hajószerencsétlenség óta ezek voltak az olasz partokra érkező első illegális bevándorlócsoportok. A tragédia miatt az emberkereskedők néhány napra leálltak, most azonban újraindították az áradatot - kommentálták a fejleményt a szicíliai hatóságok.

Lampedusánál a nyílt tengeren újabb áldozatot találtak, így 312-re emelkedett a halottak száma. Az elsüllyedt hajóból az összes holttestet kiemelték, a hajóroncsot lezárták és megpróbálják felszínre hozni a baleset kivizsgálására. A szicíliai Agrigento ügyészsége vádat emelt a lampedusai csoportot szállító hajó kapitánya, a már előzetes letartóztatásban levő 35 éves, tunéziai Khaled Ben Salem ellen emberkereskedelem és többrendbeli emberölés címén.

Az olasz szakszervezetek és diákegyesületek pénteken a szicíliai városok utcáin demonstrációt tartottak "Nincsen több idő!" - jelszóval, és azonnali megoldásokat követeltek a római kormánytól és az Európai Uniótól a menekültek befogadására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.