Több mint kétmillió menekült Pakisztánban

Közel 2,4 millió civil menekült el az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyből és környékéről azóta, hogy nem egész egy hónapja a kormányerők offenzívát indítottak a térségben megbúvó tálibok ellen.

Az ENSZ hétfői jelentése szerint csak az elmúlt három nap folyamán 700 ezer ember hagyta maga mögött otthonát.

Ariane Rummery, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának pakisztáni  ügyekben illetékes szóvivője az AFP francia hírügynökségnek  nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt napokban valóságos  menekültáradat vette kezdetét, hiszen a világszervezet pénteken még  1,7 millió menekültet tartott számon a május 2-án észlelt állapothoz képest.
Szjed Navid Kamar tájékoztatási miniszter egy sajtóértekezleten 2,3 millió menekültről tett említést, de hozzáfűzte, hogy ez a szám  még nem végleges.

Az ENSZ és a pakisztáni kormány becslése szerint a menekültek  15-20 százalékát a harci övezettel szomszédos területeken a  hatóságok és nemzetközi humanitárius szervezetek által létesített  táborokban helyezték el, a többiek szétszóródva az egész országban  rokonoknál és ismerősöknél igyekeznek menedéket találni.

Az eltelt egy évben a nyugatabbra lévő, Afganisztánnal határos  törzsi területekről 550 ezren menekültek el. Ezek az övezetek a  pakisztáni tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fellegvárának számítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.