Több mint kétezer influenzabeteg az USA-ban

Az Egyesült Államokban 2254 megerősített újinfluenzás esetet tartanak nyilván, 104 embert vittek kórházba ezzel a megbetegedéssel - közölte szombaton az amerikai járványügyi központ. Az európai listavezető Spanyolország 88 beteggel. Az Egészségügyi Világszervezet gyakran alacsonyabb számokat közöl.

Az Egyesült Államokban 2254 megerősített újinfluenzás esetet tartanak nyilván, 104 embert vittek kórházba ezzel a megbetegedéssel - közölte szombaton az amerikai járványügyi központ.

Az intézmény szerint számos további valószínű esetet is regisztráltak az országban; a megerősített és a valószínű esetek együttes számát csaknem háromezerre tette az atlantai központ.

Egy 53 éves Costa Rica-i férfi meghalt szombaton az új influenza következtében - közölte María Luisa Ávila, az ország egészségügyi minisztere. Ez az első bizonyítottan újinfluenzás megbetegedésből adódó haláleset Közép-Amerikában.

Hárommal nőtt, negyvennyolcra emelkedett a bizonyítottan új influenzából eredő halálesetek száma Mexikóban - közölte szombaton a mexikói egészségügyi minisztérium. A közlés szerint 1578 ember szenved jelenleg ebben a betegségben a latin-amerikai országban, de mindegyikük szervezete jól reagál a kezelésre.

Mexikói egészségügyi szakemberek szerint jóval nagyobb lehet az új influenza mexikói halálos áldozatainak tényleges száma, meghaladhatja a 170-et is, de a valódi szám talán sohasem válik ismertté, mert sok új influenzára gyanús esetben eltemették a halottat, mielőtt megvizsgálhatták volna az elhalálozás pontos okát.

Világszerte 3440 embert fertőzött meg az új influenza, és negyvennyolccal végzett - jelentette szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO gyakran alacsonyabb számokat közöl és később, mint az érintett államok, mert az ENSZ egészségügyi szakosított szerve előírt eljárásrend szerint  ellenőrzi a bejelentéseket. Ez a magyarázata annak, hogy csupán Mexikó 48 halálesetről adott ki jelentést, miközben a WHO a globális összadatot teszi 48-ra.

A WHO 45 mexikói halálesetet tart nyilván, két egyesült államokbelit és egy kanadait. A bizonyítottan újinfluenzás egyesült államokbeli megbetegedések száma 1639 a WHO-statisztikában, tehát több mint hatszázzal kevesebb, mint amennyit az amerikai járványügyi központ jelentett. Mexikó esetében a WHO 1364 bizonyított esetről tud, Kanadáéban pedig 242-ről.

Az európai "listavezető" továbbra is Spanyolország 88 újinfluenzás megbetegedéssel, majd Nagy-Britannia következik harmincnéggyel. Az Észak-Amerikán és Európán kívüli térségben Új-Zéland áll az első helyen öt megbetegedéssel, Dél-Koreában és Japánban három bizonyított eset fordult elő a WHO szerint. Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában is felbukkant a betegség, de csak egy-két esetben.

Összesen 29 országot érintett eddig ez a ragály a WHO kimutatása szerint. A pénteken kiadott hasonló WHO-statisztika globális adata még 2384 bizonyított esetről szólt, a növekedés tehát meghaladja az ezret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.