Több mint harmincmillió hívást figyeltek meg Norvégiában

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több mint 33 millió telefonhívást figyelt meg Norvégiában 2012 decembere és 2013 januárja között – hozta nyilvánosságra a Dagbladet napilap az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több mint 33 millió telefonhívást figyelt meg Norvégiában 2012 decembere és 2013 januárja között – állítja a Dagbladet napilap cikke, amely az Edward Snowden által kiszivárogtatott információkon alapul. A megfigyelést feltáró anyag Glenn Greenwald együttműködésével készült, ő az az újságíró, aki korábban a brit The Guardian munkatársaként a világ elé tárta a lehallgatási botrányt.

A jelenleg Oroszországban tartózkodó informatikus szivárogtatása nyomán kiderült, hogy az NSA széles körű lehallgató tevékenységet végzett az európai és dél-amerikai vezetők, illetve a közemberek körében egyaránt. A megfigyelés kiterjedtségét tekintve az ötmilliós Norvégia bármelyik lakosáról gyűjthetett adatokat az NSA, ráadásul az európai országok közül Norvágiában végezték a legnagyobb arányú megfigyelést ebben az időszakban, fejtegeti a cikk. Az összegyűjtött adatok alapján az ügynökség tudja, hogy honnan, ki indította és ki fogadta a megfigyelt hívásokat, és milyen hosszú volt a beszélgetés időtartama.

„A barátoknak nem kellene egymás után kémkedniük" – mondta a Reuters közlése szerint Erna Solberg norvég miniszterelnök a norvég NRK köztévének kedden. "Jogszerű titkosszolgálati tevékenységet folytatni, de annak gyanús személyekre kellene irányulnia" - tette hozzá.

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő kedden ennél hevesebben reagált a Twitteren, miután hétfőn szintén Edward Snowden dokumentumai alapján kiderült, az ausztrál hírszerzés megfigyelte az indonéz miniszterelnök, felesége és számos magas rangú indonéz politikus mobiltelefonját. Yudhoyono kijelentette például, hogy "az USA és Ausztrália tevékenysége kárt tett az Indonéziával folytatott stratégiai együttműködésben", és azzal vádolta Tony Abbott ausztrál miniszterelnököt, hogy "lelkiismeret-furdalás nélkül bagatellizálja" a lehallgatási botrányt.

Abbott sajnálatát fejezte ki, de kijelentte, hogy bocsánatot nem kér. Hétfőn a parlamentben elmondta, hogy „az ausztrál kormány sosem kommentálja a titkosszolgálati ügyeket". "Minden kormány gyűjt információt, és minden kormány tudja, hogy a többi kormány is ezt teszi" - mondta, és hozzátette: sosem fog olyat tenni vagy mondani, ami miatt megromolhat az erős együttműködés Indonéziával, ami Ausztrália legfontosabb kapcsolatának számít.

Az indonéz politikusok lehallgatása állítólag 2009-ben, azaz az előző kormány idején történt. A kiszivárgott lista szerint a hírszerzés elsősorban a mobiltelefonos hívásokhoz próbált hozzáférni. A listán szerepeltek a „politikus célpontok" és az általuk használt készülékek típusai is. Legalább egyszer megpróbálták lehallgatni az elnök egyik beszélgetésének tartalmát is, és lekövették a telefonjára érkező és az onnan induló hívásokat.

Nem ez az első alkalom, hogy Indonézia felhábordott az NSA lehallgatási módszerei miatt. Nemrég kiderült, hogy Ausztrália jakartai nagykövetségét az USA az Ázsiában végzett kémtevékenységéhez használta fel.

Tüntetés az NSA ellen és Edward Snowden mellett. Világszerte tiltakoznak
Tüntetés az NSA ellen és Edward Snowden mellett. Világszerte tiltakoznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.