Több mint 40 halálos áldozatott szedett Sandy

A heves szélviharokkal, sűrű esőkkel, óriási hullámokkal kísért Sandy várhatólag a hét végén vagy a jövő hét elején éri el az Egyesült Államok partvidékét, és mindkét elnökjelölt programját módosíthatja.

A legfrissebb adatok szerint eddig 43 halálos áldozatot követelt, és jelentős pusztítást okozott a Sandy hurrikán, amely a karibi térséget elhagyva szombatra virradóra irányt vett az Egyesült Államok délkeleti partvidéke felé.

A heves szélviharokkal, sűrű esőkkel, óriási hullámokkal kísért Sandy
A man salvages planks from his damaged house after Hurricane Sandy hit Santiago de Cuba October 26, 2012. The Cuban government said on Thursday night that 11 people died when the storm barreled across the island, most killed by falling trees or in building collapses in Santiago de Cuba province and neighboring Guantanamo province. REUTERS/Desmond Boylan (CUBA - Tags: ENVIRONMENT DISASTER)

Meteorológusok előrejelzése szerint a heves szélviharokkal, sűrű esőkkel, óriási hullámokkal és esetleg havazással kísért Sandy várhatólag a hét végén vagy a jövő hét elején éri el az Egyesült Államok partvidékét. Több amerikai szövetségi államban, köztük New Yorkban, Virginiában és Észak-Karolina egyes részein rendkívüli állapotot hirdettek, hogy felgyorsítsák az előkészületeket a hurrikán fogadására. A Miamiban működő Nemzeti Hurrikán Központ szombatra virradóra viharjelzést adott ki Florida keleti partvidékére. A központ szerint a hurrikán szélsebessége elérte a 120 kilométert óránként.

Az időközben Frankenstorm névre átkeresztelt Sandy hurrikán mindkét elnökjelöltet programja módosítására, az amerikai kormányt pedig szükségintézkedések megtételére késztette.

Barack Obama pénteken fogadta az amerikai polgári védelem és a Nemzeti Hurrikánközpont vezetőit. A találkozón áttekintették, hogy milyen szövetségi intézkedések szükségesek a hurrikánra való felkészüléshez. A hurrikán egyfelől azért kapta a Frankenstorm elnevezést, mert a sarkvidéki légtömegekkel keveredve hibrid "szuperviharrá" erősödhet, másfelől pedig azért, mert minden valószínűség szerint még halloweenkor (mindenszentek napján, október 31-én) is érezteti majd a hatását.

Az igen kései Sandy-Frankenstorm hurrikán – hasonlóra 1991 óta nem volt példa – egyes meteorológusok szerint pusztítóbb lehet a tavaly augusztusi Irénnél. Ez a biztosítók szerint 4,3 milliárd dollárnyi kárt okozott, amivel felkerült a legrombolóbb amerikai viharok 10-es toplistájára.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt lemondta egy Virginia Beachben vasárnapra tervezett kampányrendezvényét, az Obama-kampánystáb pedig közölte, hogy az elnök beütemezett programjai miatt megkülönböztetett figyelmet fordít a viharra, amely meghiúsíthatja az elnökjelöltek több, a választási verseny finisére időzített utazását. A Sandy-Frankenstorm kiterjedt áramkimaradásokat okozhat, ami sok helyen hatástalanná teheti az előre kifizetett televíziós választási hirdetéseket.

Politikai megfigyelők rámutattak, hogy a viharra való elégtelen felkészülés komoly politikai károkat okozhat a kormányzatnak – miként az 2005-ben, George W. Bush elnöksége és a Katrina hurrikán idején történt –, a hatékony védekezés viszont szavazatokat hozhat a hivatalban lévő elnöknek és a demokratáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.