270-nél is többen haltak meg a hondurasi börtöntűzben

Majdnem háromszázan fulladtak meg vagy égtek halálra cellájukban egy hondurasi börtöntűzben. A média börtönlázadásról beszél, a romok között szeretteiket keresgélő hozzátartozók összecsaptak a rendőrökkel.

Kedden késő este hatalmas tűz söpört végig a Honduras középső részén található comayagua-i börtönön, legalább 272 ember halálát okozva, írja a BBC. Az áldozatok vagy halálos égési sérüléseket szenvedtek vagy megfulladtak, mivel nem tudtak kimenekülni a celláikból.

-Nem tudtuk őket kiengedni, mert nem voltak nálunk a kulcsok, az őröket pedig nem találtuk – mondta a helyi tűzoltók szóvivője. A fogvatartottak közül sokan az épület tetejéről leugorva menekültek a tűz elől - közülük valószínűleg sokan meg is szöktek. Lucy Marder, a helyi törvényszéki orvostani szolgálat vezetője elmondta: a tűzben legalább 272-en haltak meg, a börtönnévsor alapján viszont 356 fogoly hiányzik.

A hírek hallatára a fogvatartottak hozzátartozói azonnal a börtönhöz mentek, kétségbeesésükben megpróbáltak bejutni az épületbe, és összecsaptak a rendőrökkel. A hondurasi médiumok mindeközben azt rebesgetik, hogy a tűz kitörése előtt börtönlázadás volt. Daniel Orellana, a börtön képviselője ezt cáfolta.

- ­Két hipotézisünk van. Az egyik az, hogy egy fogoly matraca gyulladt ki, a másik pedig, hogy rövidzárlat miatt keletkezett a tűz. A comayagua-i börtönben egyébként több mint 800 fogoly volt. A börtönök Hondurasban mind túlzsúfoltak, és a világon itt a legnagyobb a gyilkossági ráta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.