Több ezren vonultak az utcára Zágrábban

Nyolcezren követelték a horvát fővárosban a jobbközép kormány távozását, az emberek a nemzeti bank elnökétől várják a méltatlan gazdasági helyzet megoldását.

Újabb többezres, kormányellenes tüntetés zajlott a horvát főváros központjában. Egyes becslések szerint nyolcezernél is többen követelték a Jadranka Kosor vezette jobbközép kormány lemondását.

Ahogyan az elmúlt napokban, ezúttal is a Facebook-on szerveződött a demonstráció, mely már a negyedik volt Zágrábban és ezúttal is békésen zajlott. A közösségi oldal alapján ma az ország középső részében fekvő Belovárba hirdettek tüntetést, és a kelet-horvátországi, szlavóniai gazdák is tiltakozó akcióra készülnek.

A nemzeti bank elnökében bíznak a horvátok

Egy felmérés szerint Horvátországban tíz emberből heten egyetértenek a "Facebook-tüntetésekkel", és minden harmadik megkérdezett azt mondta, tervezi, hogy részt vesz a következő ilyen megmozduláson. Jelentős többség - 62 százalék - úgy véli, előre hozott választásokat kellene kiírni, viszont a túlnyomó többségnek halvány fogalma sincs, melyik politikai erő tudná kivezetni az országot a válságból. Noha az ellenzéki szocialista párt vezetőjét, Zoran Milanovicot csaknem kétszer annyian tartják erre képesnek mint a jelenlegi kormányfőt, így is csak alig hat százalék az arány. A legtöbben - 14 százalék - Zeljko Rohatinskire, a nemzeti bank elnökére tekintenek lehetséges megmentőként.

 

A tüntetők horvát zászlókat és EU-ellenes transzparenseket visznek, amint több ezren követelik a kormány lemondását Zágrábban
Zágráb, 2011. március 7. A tüntetők horvát zászlókat és EU-ellenes transzparenseket visznek, amint több ezren követelik a kormány lemondását Zágrábban 2011. március 6-án. A pénzügyi válság és a kormánypártot érintő korrupciógyanús ügyek közepette szinte mindennapossá váltak a tüntetések az Európai Unióhoz csatlakozni készülő Horvátország fővárosában. (MTI/AP)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.