A görög kormány nem hagyja, hogy 'a nácik ivadékai aláássák a demokráciát'

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök az antifasiszta rapper meggyilkolása kapcsán határozottan kijelentette, nem hagyja, hogy az Arany Hajnal neonáci párt aláássa a demokráciát.

"Ez a kormány nem hagyja, hogy a nácik ivadékai megmérgezzék a társadalmunk életét, bűncselekményeket kövessenek el, vagy aláássák annak az országnak az alapját, amely életet adott a demokráciának" - mondta Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök, aki a tévében beszélt, miután az Arany Hajnal neonáci párt egyik híve halálra késelt egy antifasiszta rappert Athén egyik külvárosában. Evangelosz Venizelosz miniszterelnök-helyettes szerint a pártot - amely eddig főleg bevándorlás elleni politikájáról és bevándorlók elleni akcióiról volt hírhedt - mostantól bűnszervezetnek kellene tekinteni, amelynek elsődleges célja az erőszak.

Pavlosz Früsszasz megkéselésével egy 45 éves férfit gyanúsítanak, aki beismerő vallomást tett, és a gyilkos fegyvert is megtalálták nála. A gyanúsított szerdán bűnrészességgel vádolt feleségével együtt megjelent az ügyészség előtt. A gyilkosság kivizsgálására öt ügyészt neveztek ki. A férfi az Arany Hajnal hívének mondta magát, és a görög médiában egy olyan kép jelent meg róla, amelyen az egyik szélsőjobboldali képviselő vállát karolja át. A görög parlamentben 18 képviselővel jelen lévő Arany Hajnal tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

A 34 éves Killah P temetésén több százan vettek részt csütörtökön. "Disznók! Fasiszták! Gyilkosok!", kiabálták a Reuters közlése szerint a gyászolók, akik az egyik athéni temetőben kísérték az előadóművész fehér koporsóját, mások pedig a rapper dalait énekelték.

Eközben a második napjához érkezett az a 48 órás sztrájk, amelyet a legnagyobb szakszervezetek hirdettek meg a megszorítások és a közszférában tervezett leépítések ellen tiltakozva. Csütörtök reggel mintegy 10 ezren gyűltek össze Athén központjában, illetve országszerte körülbelül ugyanennyien tüntettek. A tiltakozó akció idő közben a rapper meggyilkolása elleni demonstrációvá is vált.

Szerda este a rapper halála miatt több görög városban került sor összeütközésekre a rendőrök és a tüntetők között. A gyilkosság helyszínén, Keracíniben több százan támadtak rá egy rendőrőrsre. A hatóságok könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen, akik kukákat gyújtogattak és kövekkel dobálták az egyenruhásokat. Hasonló jelenetek zajlottak le Szalonikiben, ahol hatezren vettek részt a tüntetésen. A görög média szerint összeütközésekre került sor Pátrában, Láriszában, Krétán és Xánthiban is. A rendőrök összesen több mint 75 tiltakozót vettek őrizetbe.

Rendőrök kergetnek egy antifasiszta tüntetőt Athénban
A protester is chased by police during clashes between police and angry anti-fascist protesters following the killing of a 35-year-old anti-racism rapper by a man who sympathized with the far-right Golden Dawn group in an Athens suburb September 18, 2013. More than 5,000 people rallied where the man was stabbed and marched through the streets of Keratsini. Police fired teargas at protesters who broke off the march hurling stones and petrol bombs at a police station and set garbage containers on fire. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.