Több ezren tüntettek a görög kommunistákat ért neonáci támadás miatt

Több ezren tüntettek pénteken Athénban, hogy tiltakozzanak a kommunista párt tagjait ért támadás ellen, amelyet az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt támogatói követtek el.

A baloldali aktivisták éppen szórólapokat osztogattak a főváros egyik munkások lakta részén csütörtök este, amikor ötven, botokkal és feszítővasakkal felszerelkezett férfi támadt rájuk. Az ütlegelés után kilenc embert kellett kórházba vinni súlyos sérülésekkel.

"Abból, ahogyan viselkedtek, és amilyen eszközöket használtak, egyértelmű, hogy gyilkos szándékkal követték el a támadást. Az Arany Hajnalosok között ott voltak a vezetőik is, jól ismert fasiszták és gengszterek. Többen eltakarták az arcukat, sisakot vagy a párt pólóját viseltek" - áll a Görög Kommunista Párt (KKE) közleményében.

A kommunisták ifjúsági fesztivált rendeznek a következő pár napban. A brit The Guardian cikke szerint a csütörtök esti támadás is azt jelzi, hogy a szélsőjobboldal polgárháborús hangulatot akar teremteni Görögországban. Dimitrisz Pszarrasz író - aki végigkövette a szélsőjobboldal felemelkedését - is ezen a véleményen van, és úgy véli, az Arany Hajnal célja megosztani a társadalmat, hogy az embereknek választaniuk kelljen bal- és jobboldal között. A szakértő szerint ez volt eddig a legkomolyabb támadás, ráadásul a szélsőjobboldali csoport - amely a Görög Muzulmán Szövetségnek is küldött fenyegető üzenetet - már nem csak a bevándorlókat tekinti célpontnak.

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyik párt sem tudott akkora hasznot húzni a Görögországot sújtó válságból és a növekvő munkanélküliségből, mint az Arany Hajnal. A júniusi választásokon a szélsőjobboldali párt a szavazatok hét százalékát kapta, ezzel 18 helyet szereztek a parlamentben. Egy görög kutatóintézet legutóbbi felmérése szerint az Arany Hajnal 13 - 15 százalékon áll, a legnagyobb ellenzéki párt, a Radikális Baloldali Szövetségnek (SIRIZA) 29 százalék a támogatottsága.

A pénteki tüntetést a támadás helyszínéhez közel tartották. A főleg baloldali tiltakozók azt követelték a döntéshozóktól, hogy végre tegyenek valamit, és "töröljék el" a fasiszta csoportot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.