Több mint ezer volt Stasi-káder a német rendőrségnél

Több mint ezer egykori Stasi-alkalmazott dolgozik a volt NDK-hoz tartozott keleti tartományok rendőrségének kötelékében - írta szerdán a Die Welt. Angela Merkel kancellár brandenburgi nyaralóját is ők őrzik.

A konzervatív német napilap saját maga végzett kutatásokat annak nyomán, hogy a közelmúltban napvilágot látott: Brandenburg  tartomány rendőrségénél magas beosztásban vannak olyan személyek,  akik az egyesülés előtt a kommunista állambiztonsági minisztérium  alkalmazottai voltak. Az elmúlt hét végén arra is fény derült, hogy Angela Merkel kancellár brandenburgi nyaralóját a többi között két volt Stasi-beosztott őrzi.

Német rendőrök munka közben
The European Parliament in Strasbourg is seen on a large screen as German policemen work in their German Police NATO headquarters, set up at the Police Academy in Freiburg March 30, 2009. Strasbourg in France and the German cities of Baden-Baden and Kehl will host the NATO member states summit April 3 and 4. REUTERS/Christian Hartmann (GERMANY)

Mindezt a kancellári hivatal nem cáfolta, de nyomatékosan  hangsúlyozta, hogy Merkelnek minderről nem volt tudomása, és  az ügy a brandenburgi hatóságok hatáskörébe tartozik.

A Die Welt most arról számolt be, hogy a többi keletnémet  tartományban is hasonló a helyzet. Az újság pontos számot nem tudott  mondani, de azt állította, hogy több mint 1000, a Stasitól „örökölt” személy van alkalmazásban a helyi rendőrségeknél.

Németország egyesítése után Brandenburgban, Szászországban,  Türingiában, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Szász-Anhalt tartományban  és az önálló tartománynak számító Berlinben is átvilágították a  rendőrségeket, és a Stasi-alkalmazottak többségét elbocsátották. Néhány százan azonban mindenütt alkalmazásban maradtak, elsősorban  olyanok, akikről úgy ítélték meg, hogy annak idején csak „laza  kapcsolatban” álltak a kommunista állambiztonsággal, jelentéseket nem készítettek, és harmadik személynek károkat nem okoztak.

Ennek ellenére az elmúlt időszakban több alkalommal felmerült az ismételt átvilágítás  szükségessége. Legutóbb például az úgynevezett Kurras-ügy borzolta a  kedélyeket. Kiderült ugyanis, hogy Stasi-alkalmazott volt az a  nyugat-berlini rendőr, aki egy tüntetés során 1967-ben agyonlőtt egy  diákot Berlin nyugati felében. A rendőr, Karl-Heinz Kurras beismerte  ezt, cáfolta viszont, hogy a diák, Benno Ohnesorg lelövésére a  kommunista állambiztonságtól kapott volna megbízást.

Egyelőre nem tudni, hogy a legutóbbi botrányok milyen lépésre  késztetik a hatóságokat. Értesülések szerint Scha:uble szövetségi  belügyminiszter felszólította tartományi kollégáit arra, hogy készítsenek "hivatalos jelentést" a tényleges helyzetről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.