Több ezer új békefenntartóval fékeznék meg a dél-szudáni erőszakot

Bár mindenki politikai párbeszédet sürget, Salva Kiir elnök fő ellenfelét, Riek Machar volt alelnököt nem hívták meg tárgyalni a kelet-afrikai országok közelgő nairobi csúcsára.

Azután, hogy Ban Ki Mun főtitkár javaslatára a héten a Biztonsági Tanács ötezerrel növelte az ENSZ-békefenntartók létszámát, a hét második felében a diplomáciai nagyüzem is beindult a dél-szudáni válság rendezésére. Salva Kiir elnök csütörtökön Uhuru Kenyatta kenyai államfővel és Tedros Adhanom etióp külügyminiszterrel tárgyalt az eddig több mint ezer halálos áldozatot követelő  válság megoldásáról, Nairobiban pedig a regionális országokat tömörítő csúcsszervezet, az IGAD fog összeülni nemsokára. Bár Adhanom a csütörtöki tárgyalások után azt mondta, politikai megoldásnak kell születnie, az AP amerikai hírügynökség kérdésére Makuei Lueth dél-szudáni tájékoztatási miniszter úgy válaszolt, az ellenzék vezetőjével, Riek Machar volt alelnökkel egyelőre nem vették fel a kapcsolatot az esetleges párbeszéd ügyében.

Machart júliusban Kiir az egész kormánnyal együtt menesztette, de a puccskísérlet óta a volt alelnöknek állítólag sikerült elfoglalnia az olajban gazdag Unity szövetségi államot. Machar azt állítja, hogy nem akar puccsot végrehajtani, de Kiir illegitim elnök, akit csak a saját hatalma és mások kiszorítása érdekel a kormányzó Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalomban (SPLM). Azt az ENSZ és Machar is cáfolja, hogy etnikai jellegű konfliktusról lenne szó – igaz, Dél Szudán legnagyobb törzsét, a dinkát – amelyhez Kiir is tartozik – a második legnagyobb törzs, a nuer képviselői a hatalom kisajátításával vádolják.

A fővárosból, Dzsúbából indult harcok eddig öt szövetségi államra terjedtek át, és eddig több mint 50 ezren menekültek be előle az ENSZ különféle helyi létesítményeibe. Arról Hilde Johnson, a világszervezet dél-szudáni misszióvezetője beszélt, hogy a halálos áldozatok száma az erőszak kitörése, vagyis december 15. óta jóval ezer felett van, és várhatóan nőni fog.

Az ENSZ-nek jelenleg 6800 katonája és 700 rendőre van az országban. Ban ezen felül akart még ötezret az afrikai országban látni. Az első új békefenntartók 48 órán belül megérkeznek.

De a tét messze nemcsak a politikai hatalom, hanem a világ legfiatalabb országának a gazdasági túlélése is. A dél-szudáni GDP 98 százalékát az olajból szerzett bevételek teszik ki, és félő, azután, hogy Machar egységei elfoglalták Unity szövetségi államot, csökken a kitermelés. Stephen Dhieu dél-szudáni olajminiszter a Reutersnek azt mondta, hogy néhány olajkút és a Thar Jath mező az ellenzéki lázadók kezén van. Nigéria és Angola után Dél-Szudán rendelkezik a szubszaharai Afrika legnagyobb olajtartalékával. Becslések szerint csak a szövetségi államról Unity-nek elnevezett olajmező 150 millió hordó olajat rejt.

Az SPLM éven át küzdött Dél-Szudán függetlenségéért az önállóságot lehetővé tevő 2005-ös békeszerződésig, amely után a világ legfiatalabb országa végül tavalyelőtt nyáron kiáltotta ki a függetlenségét. Machar az SPLM szakadár frakcióját vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.