Több ezer román lett érdekből magyar állampolgár

Ellenük most hűségesküvel lépne fel egy Szatmár megyei szenátor.

„Hűségtörvény” alapján vonná meg a román állampolgárságot Valer Marian Szatmár megyei szenátor a román nemzetiségű újdonsült magyar állampolgároktól. A román kormánypárt szenátora két erdélyi magyar újságnak - az Új Magyar Szó portálnak és a Krónika című napilapnak - adott interjújában kiemelte: Erdélyben románok ezrei váltak magyar állampolgárrá pénzügyi-gazdasági megfontolásból. Tőlük vonná meg a román állampolgárságot, valamint a köztisztségeket viselőktől. A szenátor szerint nem normális, hogy azok, akik a román alkotmányra esküdtek fel, hűségesküt tegyenek egy másik országnak is.

„Budapesten sem örülnek, ha mondjuk az avasi románok fordulnak tömegével magyar állampolgárságért, mert vízum nélkül szeretnének eljutni az Egyesült Államokba. Ez ellentmondana a magyar és a román alkotmány szellemiségének egyaránt" - fogalmazott az Új Magyar Szónak adott interjúban a szenátor. 

Marian a Krónikának elmondta, hogy pártja országos vezetői nem vonták kérdőre a tervezett törvénykezdeményezése kapcsán. Hozzátette, a Szociáldemokrata Párt nemcsak a nevében demokrata, a párt valamennyi képviselőjének, szenátorának jogában áll törvényt kezdeményezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.