Több ezer rendőr tüntetett a portugál parlamentnél

Több ezer szolgálaton kívüli rendőr, csendőr, határőr és börtönőr tüntetett csütörtök este Lisszabonban a konzervatív portugál kormány szigorú megtakarítási politikája ellen.

Hírügynökségi jelentések szerint az ország különböző részeiből autóbuszokon érkezett demonstrálók a parlamenthez vonultak. A menetet a készültségi rendőrség kivezényelt egységei sikertelenül igyekeztek feltartóztatni. A tiltakozó megmozdulásra a rendfenntartó erők szakszervezetei szólítottak fel.

A portugál kormány 2014-re szóló költségvetési tervezete drasztikus megtakarításokat irányoz elő. A tervezetben szerepel a közalkalmazottak fizetésének, valamint a nyugdíjaknak a megnyirbálása, a heti munkaidőt ezzel szemben az eddigi 35-ről 40 órára emelik.

Az előirányzatok között szerepel az is, hogy a jövő évben további 2 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak számát, ami 2005 óta már 173 ezerrel csökkent.

A határőrség alkalmazottai csütörtökön négynapos részleges sztrájkot kezdtek. Ennek megfelelően csak a legszükségesebb minimális szolgáltatást végzik el.

A szigorú takarékossági intézkedések a 2011-ben kapott 78 milliárd eurós nemzetközi segély törlesztése miatt váltak szükségessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.