Több ezer farmer tiltakozott a kormány ellen

Több ezer farmer és állami alkalmazott tüntetett csütörtökön Bogotában a kormány kereskedelmi és agrárpolitikája ellen.

Kolumbiában közel két hete tartanak az erőszakos tüntetések. Csütörtökön Bogotában több ezer farmer, diák és közalkalmazott menetelt, ők azt állítják, hogy a kormány kereskedelmi és agrárpolitikája számukra az elszegényedést jelenti. A tüntetők szolidaritásuk jeléül tipikus farmer öltözetet - gyapjúponcsót, széles karimájú kalapot és gumicsizmát - viseltek, és így vonultak a Plaza Bolívár felé, ahol az elnöki palota és a kongresszus épülete található, írja a Reuters. A tüntetés közben fazekakat ütögető farmerek utakat zártak le, és többen összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük. Bogotán kívül több városban, például Medellinben és Caliban is voltak megmozdulások.

Egy tüntető és a rohamrendőrök Bogotában
Riot police detain a protester during a protest against agricultural and trade policies in Bogota August 29, 2013. Thousands of Colombian farmers and state workers marched through Bogota on Thursday, banging pots and pans as they converged on the capital after 11 days of increasingly violent protests against agricultural and trade policies they say have left them impoverished. President Juan Manuel Santos, who has been unable to end the so-called national strike that has united potato growers, milk producers, teachers and health workers, acknowledged agriculture is in crisis, but called for peaceful dissent while talks about possible solutions are going on. REUTERS/John Vizcaino (COLOMBIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST AGRICULTURE BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)

Juan Manuel Santos elnök eddig képtelen volt véget vetni a burgonyatermesztőket, tejtermelőket és tanárokat egyesítő országos demonstrációknak. Azt elismerte, hogy a mezőgazdaság válságban van, és a tüntetések megalapozottak, de békés véleménynyilvánításra és párbeszédre szólított fel. Santosra - akinek hamarosan el kell döntenie, hogy másodjára is indul-e az elnöki székért - az agrárpolitika elleni tüntetéseken kívül a FARC gerillaszervezettel folytatott béketárgyalások miatt is nagy nyomás nehezedik.

Az utóbbi években a farmercsaládok élete egyre kilátástalanabbá vált. A kedvezőtlen időjáráson kívül az is nagy problémát jelent, hogy a betakarított termésből származó jövedelem már alig fedezi a műtrágya és a termés elszállításának költségeit. A burgonya- és kukoricatermesztők, illetve a tejtermelők szerint az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal kötött kereskedelmi szerződések szinte lehetetlenné teszik, hogy felvegyék a versenyt az olcsó importáruval. Idén már ez a második hulláma a kormányellenes tüntetéseknek, és a második legnagyobb kolumbiai szakszervezet vezetője szerint a következő napokban még több demonstráció várható, ha a kormány nem teljesíti kéréseiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.