Villámperben tárgyalják a pápa inasának ügyét

Megkezdődött Paolo Gabriele felelősségre vonása a Vatikánban: a nagy vihart keltett Vatileaks-ügyben marasztalhatják el.

Két óra tizenöt percig tartott a Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa elleni per első tárgyalása szombaton a vatikáni bíróságon. Bejelentették, hogy a per október 6-ára le is zárulhat.

Két, egymástól különválasztott perben folytatódik Gabriele és Sciarpelletti bírósági tárgyalása - jelentette be Giuseppe Dalla Torre, a háromfős vatikáni bírói testület elnöke. A lopás minősített esetével vádolt Gabriele perének tárgyalása október 2-án folytatódik. A hét során további három tárgyalási nap lesz. Négy tárgyalási nap elég lesz - hangoztatta Dalla Torre az Ansa hírügynökség szerint. Az olasz sajtó máris "villámperről" beszél, azt kérdezve, elég lesz-e egy hét a Vatikánból kilopott bizalmas iratok ügyének tisztázására, Gabriele esetleges társainak vagy megbízóinak azonosítására.

Kedden kezdődik Gabriele meghallgatása. A bíróság a védelem által kért tanúkat idézi maga elé, közöttük Georg Gaensweint, XVI. Benedek pápa titkárát, a pápai lakosztályban dolgozó laikus nővérek egyikét, valamint a Gabrielét letartóztató és a komornyik vatikáni otthonában házkutatást tartó vatikáni csendőrség tagjait. Egyelőre nem ismert, mikor folytatják a bűnpártolással vádolt Sciarpelletti ügyének tárgyalását.

Megszűrték a sajtót

A tárgyalás azért szombaton kezdődött, mivel a bírák a hét többi napján az olasz bíróságokon dolgoznak. Egyedül a L'Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Rádió, a nagyobb olasz és külföldi hírügynökségek tudósítói lehetnek jelen, valamint néhány sorsolással kiválasztott újságíró, összesen nyolcan. Gabriele bizalmas dokumentumokat lopott el XVI. Benedek dolgozószobájából, melyeket átadott az olasz sajtónak. A vatikáni otthonában tartott házkutatás során találtak egy, XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket is, valamint értékes tárgyakat, amelyeket a pápának ajándékoztak a világ különböző részeiből. Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Két hónapot töltött a vatikáni fogdában. A vatikáni dokumentumokat közlő Gianluigi Nuzzo olasz újságíró szombaton Twitteren fejezte ki szolidaritását Gabrielével.

 

XVI. Benedek pápa fölé tart esernyőt Paolo Gabriele ezen a 2008-as képen. Az inast vádolják az utóbbi idők vatikáni szivárogtatásaival
Savona, 2012. május 26. 2008. május 17-én készített kép, amelyen Paolo GABRIELE, XVI. Benedek pápa (fehérben) komornyikja ernyőt tart a pápa fölé az olaszországi Savonában. Gabrielét 2012. május 25-én őrizetbe vette a vatikáni rendőrség, mert a lakásán jelentős mennyiségű bizalmas vatikáni dokumentumot találtak. Az előző hónapokban bizalmas iratok szivárogtak ki a Vatikánból az olasz sajtónak, és ez tette gyanússá a pápai inast, a 46 éves, háromgyermekes vatikáni állampolgár férfit. (MTI/AP/Luca Bruno)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.