Izrael képmutatással vádolja az Európai Uniót

Avigdor Lieberman külügyminiszter pénteken bekérette több EU-tagország nagykövetét - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország nagyköveteit Lieberman arra figyelmeztette, hogy az Izrael elleni, a palesztinok felé hajló „állandó”, egyoldalú álláspontjuk elfogadhatatlan.

A külügyminisztérium szóvivőjének korábbi közlése szerint csütörtökön Nagy-Britanniában, Olaszországban és Franciaországban hívatták a külügyminisztériumba az ottani izraeli nagyköveteket, miután Izrael bejelentette, hogy újabb 1800 lakást épít a megszállt Ciszjordániában.

Lieberman szerint ezeknek az országoknak az álláspontja olyan érzést kelt, mintha kifejezetten törekednének arra, hogy Izraelt hibáztassák.  Az ország képviselőivel szembeni állandó kritika ugyanakkor Európában lehet, hogy ellenkező hatást ér el – tette hozzá.

A miniszter álláspontja szerint Izrael nagy erőfeszítéseket tesz, hogy lehetővé tegye a palesztinokkal folytatott párbeszédet. Ezeknek az államoknak a véleménye elfogult, nem kiegyensúlyozott, figyelmen kívül hagyja a valóságot és valós csapást mér a felek közti megegyezés lehetőségére.

Az izraeli nagykövetek csütörtöki berendelése miatt a külföldi újságíróknak tartott szokásos évi fogadáson Benjámin Netanjahu miniszterelnök képmutatónak nevezte az európai uniós országokat. „Mikor hívták be a Palesztin Hatóság követeit az Izrael elpusztítására felszólító uszítás miatt?” - tette fel a kérdést az izraeli kormányfő. „Úgy gondolom eljött az ideje véget vetni ennek a képmutatásnak, és bevezetni némi egyensúlyt és méltányosságot” – tette hozzá.

A fogadáson tartott beszédében Netanjahu hangoztatta, hogy álláspontja szerint a ciszjordániai telepesek ügye nem áll kapcsolatban a békefolyamattal, amelynek legfőbb akadálya szerinte az, hogy nem akarják elismerni Izrael zsidó államként való létjogosultságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.