Több tucat katonát végeztek ki

Az Iszlám Állam (IS) fegyveresei szíriai katonák tucatjait végezték ki – állítja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR). A szír ellenzéki szervezet szerint a katonákat akkor fogták el, amikor el akartak menekülni a tabkai légitámaszpontról, amelyet a szunnita harcosok több heti harcok után vasárnap foglaltak el - írja a BBC.

A dzsihádisták korábban egy Twitteren közzétett bejegyzésükben nagyjából kétszáz ember haláláról írtak.

Szerdán fotókat és egy videót posztoltak az interneten, amiken több tucat férfi volt alsóneműben, ahogy a sivatagon keresztül masíroznak. A videón a milicisták „Iszlám Állam" és „nincs visszaút" jelszavakat skandálnak.

Az IS a héten nyilvánosságra hozott fényképfelvételeket, amelyeken maszkban látható fegyveresek hét térdelő férfit lőnek fejbe a légitámaszponton. A SOHR szerint 346 iszlamista és több mint 170 biztonsági erőhöz tartozó katona vesztette életét az utolsó, öt napig tartó harcban, amely az észak-szíriai Rakkához közel lévő bázisért folyt.

Tabkában 1400 katona állomásozik, közülük 700-nak sikerült elmenekülnie, kétszázat elfogtak és kivégeztek a szunniták – állítja a Központ. A légitámaszpont eleste után a szíriai állami tévé arról számolt be, hogy a hadsereget sikerült átcsoportosítani és evakuálni a katonákat.

Az ENSZ szerint az IS és a Basár el-Aszad elnök vezette szír kormány egyaránt háborús bűnöket és emberiség elleni bűncselekményeket követtek el az egymás elleni harcok során. Szíriában három év fél éve tart a polgárháború, amelyben eddig kétszázezer ember vesztettee életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.