Több tucat halottja is lehet az óriási robbanásoknak Kínában

Legkevesebb 44-en meghaltak, köztük 12 tűzoltó is. 520 embert kellet kórházba szállítani az észak-kínai Tiencsin városban nem sokkal szerda éjfél előtt történt nagy erejű robbanássorozatban, 66 sérült állapota válságos, 283-at kórházi megfigyelés alatt tartanak - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV).

A Beijing News című lap, korábbi nem megerősített jelentése szerint 36 tűzoltóval szakadt meg a kapcsolat, hollétükről nem tudnak. Más, a helyi sajtóra hivatkozó csütörtöki jelentések már több tucat halottat említettek.

A kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban. A tűz a környező vállalatok telephelyeit is gyorsan elérte, és eközben hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat idézett elő, narancsszínű, gigantikus tűzgolyók keletkeztek.

A robbanások nagy pusztítást végeztek, épületek dőltek össze vagy rongálódtak meg, parkoló új személyautók százai gyulladtak ki. Több lakóépületből hálóruhában rohantak az utcára az emberek. A környéken szünetel az áramszolgáltatás.

A két legnagyobb robbanást az országos földrengéstani intézet műszerei is rögzítették, az első három tonna TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, míg a 30 másodperc múlva bekövetkezett második 21 tonna TNT hatásával volt egyenértékű.

A robbanások okozta lökéshullámokat kilométerekkel távolabb is lehetett érezni, épületek remegtek meg, falaik megrepedeztek, ablakok törtek be, egy külvárosi HÉV-állomás forgóajtói is összetörtek, a teteje részben beszakadt. Az online média fényképein és a tévében bemutatott képsorokon jól látszik, hogy az eget nagy részben sötét füstfelhők borították be. Helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor még mindig kisebb tüzeket lehetett látni és robbanásokat hallani a távolból.

A baleset miatt biztonsági okokból leállították Kína világhíres szuperszámítógépét, a Tienho-1A-t, amely néhány kilométerre van a robbanás helyszínétől. A szuperszámítógép központjának vezetője közölte, hogy a berendezés és az adatbázis nem sérült meg.

A beszámolók szerint amint a lángokat sikerült megfékezni, taxisofőrök és mások is segítették a sérültek kórházba juttatását, néhány hotel szállást adott a lakhelyüket elhagyni kényszerülő környékbelieknek. Többen elindultak a kórházakba vért adni. A mentés nagy erőkkel folytatódik. A helyszínre körülbelül száz tűzoltóautót vezényeltek.

A veszélyes vegyi anyagok és konténerek kikötői raktározásával, elosztásával és szállításával foglalkozó tiencsini Zsujhaj Logistics nemzetközi logisztikai vállalatot 2011-ben alapították. Honlapjuk szerint évi egymillió tonna árut kezelnek, bevételük meghaladja a 30 millió jüant (1,3 milliárd forint). A cég központjában két, a veszélyes anyagok tárolását szolgáló raktár volt. A Zsenmin Zsipao című lap szerint a cég vezetőjét őrizetbe vették.

A kínai elnök és a kormányfő csütörtökön az emberéletek megmentését, a sérültek ellátását nevezte a legfontosabbnak, sürgette a tűz okának kiderítését, de hangsúlyozta a rend fenntartásának, a mentők biztonsága szavatolásának fontosságát is, továbbá utasítást adtak a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek általános felülvizsgálatára.

A katasztrófahelyzet kezelésére munkacsoport alakult a kínai közbiztonsági tárca miniszterének vezetésével, Li Ko-csiang miniszterelnök pedig alapos nyomozást és a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását ígérte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.