Több tucat diákot ejtettek túszul iraki militánsok

Pánikhangulat uralkodik azon a ramádi egyetemen, ahol több tucat diákot ejtettek túszul iraki szélsőségesek.

Az egyik BBC által idézett diák szerint „mindenki pánikban van" az Anbári Egyetemen, amelyet ma vélhetően az Iraki és Levantei Iszlám Állam dzsihádista szervezet militánsai rohantak le. Miután felrobbantották a főkapuhoz vezető hidat, állítólag végeztek az őrökkel majd benyomultak a kampuszra, ahol jelenleg is több tucat diákot tartanak fogva a hálószobákban.

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó diák elmesélte, hogy reggel fegyverropogásra ébredt, majd látta, hogy fegyveresek lepik el a folyosókat. Néhány diákot ugyan magukkal vittek, a többieket visszaterelték a szobáikba, és megtiltották, hogy elhagyják azokat. A diák szerint mindenki retteg, de főleg a siíta tanulók.

Az AFP hírügynökség értesülései szerint a kormány már útnak indította különleges egységeit, hogy kiszabadítsák a diákokat az Irak nyugati részén található város egyeteméről. Rövid időn belül ez volt a sokadik merénylet a régióban.

A New York Times szerint hiába költött az Egyesült Államok több milliárd dollárt az iraki biztonsági erők kiképzésére, nem sikerült érdemben visszaszorítani a főleg szunnita szélsőségeseket. A kisebbségben lévő szunniták azzal vádolják a síita vezetést, hogy nem tesz semmit az üldöztetésük ellen, sőt, kifejezetten támogatja azt. Az elmúlt hónapokban olyan erőszakhullám söpört végig az országon, amelyre 2008 óta nem volt példa, ennek egyik központja Anbár tartomány.

Az április 30-i választások ismét felszították a feszültséget – bár az óriási biztonsági kockázat miatt Anbárban nem voksoltak –, hiszen a nyolc éve hatalmon lévő Núri al-Maliki síita többségű koalíciója nyert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.