Több százezret kapnak a kődobáló jeruzsálemi fiatalok

A Hamász havi apanázst ad a jeruzsálemi Mecsetek terén köveket dobáló fiataloknak – derült ki egy áprilisban elfogott Hamász-vezető vallomásából, amelyről egy izraeli hírportál számolt be pénteken.

Az izraeli belbiztonsági szervezet, a Sin Bét áprilisban tartóztatta le Mahmúd Toamét, a Hamász egyik vezetőjét, amikor az egyik Jordániával közös határállomáson, az Allenby-hídnál megpróbált belépni Izraelbe – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Toame vallomása szerint a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamász - az izraeli arab lakosság körében a muzulmán vallást terjesztő Iszlám Mozgalommal együttműködve – egy palesztin fiatalokból álló csoportot működtet. Az a feladatuk, hogy megakadályozzák a zsidók bejutását Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terére, ahol a zsidók első és második szentélye állt az ókorban, ahol ma pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll.

A fiatalok látszólag vallási tanulmányokat folytatnak a szent helyen, de valójában az a feladatuk, hogy kövek dobálásával távol tartsák a zsidó látogatókat. Ezért havonta négy-ötezer sékeles (240-300 ezer forintos) fizetést kapnak – mondta a férfi.

Az elfogott Hamász-vezető beszámolója szerint korábban elsősorban Irán pénzelte szervezetét, de az iszlám köztársaság egy évvel ezelőtt beszüntette a támogatást. A pénzügyi háttér biztosítása érdekében számos magánvállalkozást működtetnek külföldön, főként ingatlanokkal foglalkozó cégeket Szaúd-Arábiában.

Toame tagja a Hamász fő gazdasági tanácsának, és részletesen elmondta a Sin Bétnek, miként folynak a pénzátutalások a Gázai övezetbe és Ciszjordániába. Elmondta azt is, hogy – az ő javaslatára – ingatlanügyletekkel álcázva is juttattak pénzt a Palesztin Hatóság területére. Egy Túl-Karmban szaúd-arábiai támogatással épült mecset finanszírozásakor például a helyi Hamász működéséhez is sikerült kétszázezer dollárt (mintegy 44 millió forintot) átutalniuk.

Toame szerint a palesztin gazdaság fejlesztésére létre hívott Palesztin Üzleti Fórumot is a Hamász alapította, azzal a céllal, hogy a politikai szervezet céljait segítse.

Toame 1951-ben Ciszjordániában, Túl-Karmban született, de majdnem negyven éve Szaúd-Arábiában él, ahol 1983-ban belépett a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezetbe, majd 1987-ben a Hamász egyik alapítója lett. 2008 óta tagja a Hamász politikáját meghatározó, Háled Mesaal vezette Súra Tanácsnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.