Washington áll a hongkongi megmozdulás mögött?

 A központi kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az amerikai vezetés áll a hetek óta tartó, több ezer fős hongkongi tüntetések mögött. Washington visszautasította a vádat - írja a hirado.hu.
Újabb demostrációk kezdődtek Hongkongban, miután a különleges kínai igazgatási terület kormánya lefújta a pénteki tárgyalásokat a demokráciapárti tüntetőkkel. Diák tüntetők százai sátoroztak az éjszaka folyamán legfőbb tiltakozási helyeiken a világ pénzügyi központjában - írja a Reuters.

A Euronews szerint a hongkongi vezetés arra hivatkozott, hogy a tüntetők a tárgyalások idejére még több embert készültek az utcákra szólítani, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak a kormányzatra.

A Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom és két, a mozgósításban élenjáró diákszervezet vezetői azt hangoztatják, hogy ki fogják terjeszteni a város blokádját, és körbezárják a kormányzati épületeket, ha a kormányzat nem hajlandó elfogadható ajánlattal tárgyalóasztalhoz ülni.

- Úgy tűnik, a kormányzat nem akar párbeszédet. Ez a nagy tömeg azonban azt mutatja, hogy mi valóban meg akarjuk oldani ezt a problémát a kormánnyal – mondta az egyik tüntető.

- Azt hiszem, nagyon kevés az esélyünk, hogy elérjük a célunkat, de küzdenünk kell. Továbbra is sokan kell az utcákon lennünk, és elég hosszú ideig – tette hozzá egy másik demonstráló.

A diákok csaknem három hete tüntetnek az ellen, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson csak abból a 2-3 jelöltből választhassanak, akit Kína jóváhagy. A 2017-es kormányzóválasztáson minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akikről egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket szélesen képviselő bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" kizárja a szabad jelölés rendszerét.

Angela Merkel német kancellár a tüntetők és a pekingi vezetés konfliktusának békés megoldását sürgette Berlinben, amikor fogadta a kínai miniszterelnököt. Li Ko-csiang megerősítette, hogy Hongkong helyzete kínai belpolitikai ügy, és nem terveznek változtatni az "egy ország, két rendszer" berendezkedésen.

Washington pénzelné a tüntetőket?

A kínai pártlap tengerentúli kiadásának pénteki számában megjelent kommentár szerint a National Endowment for Democracy (NED) nevű washingtoni nonprofit szervezet a Fehér Ház azon stratégiájának részeként hozható kapcsolatba a hongkongi tüntetésekkel, amely a demokráciaterjesztés leple alatt külföldi kormányzatok megdöntésére törekszik. Ismeretlen sajtóértesülésekre hivatkozva a Zsenmin Zsipaoban megjelent írás azt állítja, hogy Louisa Greve, a NED igazgatója hónapokkal a tüntetések kirobbanása előtt találkozott a tiltakozás vezetőivel, hogy egyeztessenek a mozgalom elindításáról. Az amerikai kongresszus által finanszírozott szervezet nem kommentálta a kínai pártlap értesüléseit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.