Több százan rekedtek a senki földjén

Kedden éjjel leállt a balkáni útvonal, amelyen keresztül a menekültek Görögország felől Nyugat-Európa országaiba tartottak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint március 8-án már egyetlen menekült sem érkezett Szerbiába, Horvátországba és Szlovéniába.

Macedónia mostanáig naponta néhány szírt és irakit átengedett a határon, ám bekeményített, miután kedden este Szlovénia bejelentette, hogy szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain. „Teljesen lezártuk a határt" – erősítette meg az információt egy neve elhallgatását kérő rendőr a Reutersnek. A macedón belügyminisztérium szerint már kedden sem lépett be egyetlen menekült sem az országba Görögország felől.

A szigorítást Szlovénia jelentette be elsőként, közölve, csak azokat engedi be területére, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének az országban. Az intézkedésekre Belgrád és Zágráb is reagált, és hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

Egy bohóc szórakoztatja a menekült gyerekeket a görög - macedón határ mellett, Idomeni közelében
Egy bohóc szórakoztatja a menekült gyerekeket a görög–macedón határ mellett, Idomeni közelében
Stoyan Nenov / Reuters

„Figyelembe véve, hogy az új intézkedéseket az Európai Unió egyik tagországa vezette be, Szerbia nem engedheti meg magának, hogy a menekültek gyűjtőpontja legyen” – reagált a történtekre a szerb belügyminisztérium, megjegyezve, minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter üdvözölte a balkáni útvonal lezárását: "Helyesen cselekednek, ez véget vet a menekültek szabad áramlásának, amely rengeteg migránst vonzott" - idézi a BBC.

Jelenleg körülbelül ezer menekült rekedt a szerb határ macedón oldalán, és több mint 400-an várakoznak a senki földjén, Szerbia és Macedónia között: nem hajlandóak visszamenni Macedóniába, azonban nem engedik őket Szerbia területére lépni sem. Idomeninél, közvetlenül a határon 12-15 ezer menekült torlódott fel, akik embertelen körülmények között töltik napjaikat.

Összesen közel 34 ezren ragadhattak Görögországban a határzárak miatt, miközben naponta továbbra is ezrével érkeznek Törökországból a jobb élet reményében útnak induló tömegek a görög szigetekre.

"Nem hiszem, hogy a balkáni útvonal lezárása véget vetne a menekültáradatnak" - idézi a Guardian az UNHCR szóvivőjét, Carlotta Samit, aki szerint hamarosan új útvonalakon új problémákkal kell majd szembenézni. "Felkészülünk arra, hogy többen érkeznek majd Bulgárián át,és hogy Törökországból és Líbiából Olaszországba mennek majd. Elképzelhető, hogy többen érkeznek majd Spanyolországba is" - mondta Sami.

Más elképzelések szerint többen kelnek majd át a Fekete-tengeren keresztül Ukrajnába,  és népszerű lesz Albánia is a menekültek körében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.