Több száz halottja van a hatalmas hőségnek

Nyolcszázra emelkedett a Pakisztánt sújtó hőhullám halálos áldozatainak száma szerda reggelre. A hatóságok szerint a kórházak és a halottasházak is túlzsúfoltak.

A legtöbb halottat a pakisztáni tengerparti városból, Karacsiból jelentették. A település négy nagyobb kórházában 780-ra nőt a halottak száma, míg a környező régiókban a hőség áldozatait 30 körülire teszik. A hét végén és kedden a legnagyobb pakisztáni városban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal maradt el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól.

Az Edhi Jóléti Szervezet szerint a halottas házakba több száz holttest érkezett, ezért azok teljesen megteltek. A városban állandó áramszünetek nehezítik a lakók életét. Az áramkimaradások miatt a légkondicionáló berendezések használatát is korlátozni kellett - írja a BBC. Az emberek a kormányt kritizálják, amiért nem tesz meg mindent a válság kezelésére.

Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök kedden sürgősségi intézkedéseket hozott, és arra kérte a hadsereget, hogy hozzanak létre központokat, ahova a lakosság bemenekülhet a hőség elől, és megfelelő ellátást kap.

A hőhullám áldozatainak többsége idős, vagy szegényebb családból származik, akik nem tudják biztosítani maguknak a napi kellő folyadékot és a megfelelő hűtést. Több ezer embert kezelnek a kórházakban hőgutával, közülük néhányan kritikus állapotban vannak, ezért várható, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik majd.

A Pakisztánnal szomszédos Indiában májusban több mint 2200 ember halt meg egy heteken keresztül tartó hőhullámban, amelyben a hőmérséklet tartósan 40 fok felett volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.