Több száz gyereket és nőt mentettek meg az indonéz partoknál

Közel hatszáz rohingya és bangladesi menekültet mentettek ki két fából készült hajóból Indonézia északi partjainál vasárnap. A migránsok között száz nő és többtucatnyi gyermek volt.

Reuters információi szerint a túlzsúfolt hajókon utazók nagy része a mianmari rohingya muszlim közösség tagja. A Nemzetközi Migrációs Szervezet közölte, a menekültek között vannak bangladesiek is, akik a hatóságok szerint két napja hagyhatták el Thaiföldet. Néhányuk az út során életét vesztette.

A migránsok eleinte azt hitték, megérkeztek Malajziába, de valójában Indonéziánál húzták őket partra helyi halászok.

Az észak-indonéziai Aceh tartomány rendőrfőnöke elmondta, hogy mintegy ötven embert szállítottak kórházba a mentőakció során. Többségük éhségtől szenvedett és nagyon sovány volt.

Hatszáz menekültet sikerült kimenteni
Hatszáz menekültet sikerült kimenteni
Roni Bintang / Reuters

2012 óta több mint 100 ezer rohingya muszlim vált hontalanná, és menekült el az erőszak és szegénység elől Mianmarból. A menekültek nagy része csempészcsónakokon jut el Thaiföldre, ahol az emberkereskedők nyomorúságos körülmények között tartják őket fogva.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslései szerint 2015 első negyedévében 25 ezer bangladesi és rohingya muszlim szállt az emberkereskedők csónakjaira, amely a 2014-es év azonos időszakához képest kétszer annyi menekültet jelent. A lélekvesztőkön ebben az időszakban több mint 300 ember halt meg, éhségben, kiszáradásban vagy a hajókon történt bántalmazásokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.