Támadás az ENSZ dél-szudáni menekülttábora ellen

Az ENSZ dél-szudáni békefenntartói vezetőjének pénteki közlése szerint 58-an haltak meg és további 100 személy súlyosan megsebesült a Bor városánál lévő menekülttábor csütörtöki ostromakor.

Toby Lanzer az AFP-nek azt mondta, hogy több mint háromszáz fegyveres, többségében civil ruházatú fiatal támadt rá a táborban élőkre, láthatóan azzal a céllal, hogy minél több embert megöljenek.

Az indiai, nepáli és dél-koreai békefenntartók gyors válaszának köszönhetően sikerült visszaverni a támadókat.

A bori táborban mintegy ötezren élnek, s az ENSZ által őrzött további dél-szudáni menekült helyeken összesen majd 60 ezren kerestek mendéket az afrikai országban a hatalmi harc követkzetében kiéleződött törzsi, etnikai alapú erőszak elől.

Mint az ENSZ illetékese elmondta, a tábor lakói közül 48-an, köztük nők és gyerekek vesztették életüket, s a tábor kerítésén kívül tíz támadó holttestét is megtalálták. Az áldozatok száma azonban tovább emelkedhet, mert nagyon sok a súlyos sebesült.

Toby Lanzer szerint az utóbbi időben drámai következményű bosszúk sorozata megy végbe Salva Kiir elnökhöz hű katonai erők és a december 15-én eltávolított alelnök, Riek Machar törzséhez tartozó csapatok között. Ennek a bosszúnak a részeként támadnak meg kórházakat, templomokat, az ENSZ békefenntartók bázisait.

A Bor városánál lévő menekülttábor lakósainak döntő többsége nuer etnikumú, ugyanaz a törzs, amelynek tagjai Machar volt alelnököt támogatják. A héten a felkelők elfoglalták Dél-Szudán északi részén lévő Bentiu városát, amely az ország egyik olajközpontja.A dinka nemzetiségű Kiir elnök továbbra is ellenőrzése alatt tartja a fővárost és a hadsereg többsége is hű maradt hozzá. Ráadásul élvezi a szomszédos Uganda csapatainak a támogatását is.

Dél-Szudán a világ legfiatalabb független állama, 2011-ben nyerte el önállóságát Szudántól. A kialakult etnikai, törzsi háború már eddig több ezer halottat követelt, s majd egymillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására – emlékeztet az AFP.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.