Több mint tízezren tüntettek Victor Ponta ellen Kolozsváron

Több mint tízezren tüntettek Kolozsváron Victor Ponta ellen pénteken, a romániai elnökválasztási kampány utolsó estéjén. A kolozsvári civilek által szervezett tüntetés egyik szónoka hétpontos dokumentumot olvasott fel Kolozsvári nyilatkozat címmel, s többek között a faji vagy osztályi alapú uszítás és a szeparatista politikai diskurzus beszüntetését követelték. A dokumentum megszövegezői azt kérték Románia leendő elnökétől, hogy vállalja a romániai politikai rendszer reformját, tartsa tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztását, korlátozza kizárólag a politikai nyilatkozatok körére a parlamenti képviselők mentelmi jogát, biztosítsa a költségvetés hat százalékát az egészségügynek, további hat százalékát a tanügynek és állítsa le az illegális erdőirtásokat.

A megmozdulás szónokai elmondták, elsősorban az ellen tiltakoznak, hogy a választások első fordulójában szervezési hiányosságok miatt a külföldi románok jelentős hányada nem tudta leadni szavazatát. Kijelentették, fennáll annak a veszélye, hogy ez a második fordulóban is megismétlődjék. A Kolozsvár főterén összegyűlt tömeg több kilométeres útvonalon vonult végig a városon Ponta-ellenes jelszavakat skandálva, amelyek egyike így hangzott: „Ponta, ne feledd, Erdély nem a tied!"

A szervező civilek utolsó sétaként hirdették meg a felvonulást. Amint az egyik közösségi portálon kifejtették, azért gondolják utolsónak, mert ha Victor Ponta elveszti a választást, nem lesz már szükség, ha viszont megnyeri, nem lesz már lehetőség hasonló megmozdulások szervezése.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint hasonló megmozdulások zajlottak péntek este Temesváron, Nagyszebenben, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Aradon és Brassóban, valamint Bukarestben is. Az Agerpres hírügynökség ugyanakkor Victor Pontát támogató megmozdulásokról is hírt adott. Galacon mintegy háromezren, Gyulafehérváron mintegy ezren, Besztercén és Nagybányán több százan vettek részt Victor Pontát támogató tömegrendezvényeken.

A romániai elnökválasztás második fordulójában a baloldal jelöltjeként Victor Ponta miniszterelnök és a jobboldal jelöltjeként Klaus Johannis, Nagyszeben szász polgármestere mérkőzik meg egymással. Az első fordulóban Ponta a szavazatok negyven, Johannis a pedig harminc százalékát kapta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.