Több mint tízezer prostit számoltak össze

A csehországi örömlányok tandíjról és luxusvilláról álmodoznak. A felük külfödi – vietnami, ukrán és román –, négy-öt százalékuk pedig egyetemista.

Szolgáltatásaikért az ügyfeleik mértékadó becslések alapján évente legalább nyolcmilliárd koronát (hozzávetőleg nyolcvannyolc milliárd forint) fizetnek, amiből az állam legfeljebb aprópénzeket lát, elsősorban a nem egyértelmű törvények miatt.

A feketepénzek döntő többségét a nők futtatói, valamint a szexbiznisz illegális szereplői vágják zsebre. A külföldiek pedig évente mintegy 400 millió koronát küldenek haza, a családjuknak – állapítja meg az Élvezet kockázat nélkül (Rozkos bez rizika) civil szerveződés most nyilvánosságra hozott tanulmánya.

Nem egyszerű kitörni ebből a világból (Képünk illusztráció)
Máthé Zoltán / MTI

A terjedelmes elemzés szerint a hazai prostik jelentős része fiatalkorú vagy elvált nő. Az előbbiek tengerparti luxusvillákról, szuper gépkocsikról, divatos ruhakölteményekről álmodoznak, amelyek megvásárlásához igyekeznek mielőbb sok pénzhez jutni. Az utóbbiak főleg az adósságaikat szeretnék rendezni és gyermeküket felnevelni. Mintegy négy-öt százalékuk egyetemista. Ők a költségeik nagy részét igyekeznek így előteremteni és legfeljebb a diploma megszerzéséig szeretnék ezt az ősi mesterséget űzni.

Ám sem nekik, sem másoknak nem egyszerű kitörni ebből a világból. Elsősorban futtatóik zsarolása miatt, de azért is, mert hirtelen csökkennek a bevételeik, és a polgári életben a legtöbbjüknek nincs semmilyen szakképzettsége. Ráadásul viszonylag nem sok pénzt kerestek. Szakértők szerint mindössze húsz százalékuknak van 100 ezer koronánál (1,1 millió Forint) több megtakarított bankbetétje, a többinek kevés az esélye arra, hogy új életet kezdjen.

A tanulmány szerzői rámutatnak arra is, hogy jelenleg Csehországban a prostitúció engedélyezett is meg nem is. Általános példaként azt említik, hogy nyilvánosházak működtetése ugyan tilos, megtűrt zónák sincsenek, ám ennek ellenére főleg a német határhoz közeli területeken, de még a Vencel téren is, lépten-nyomon örömlányokba botlik az ember. A vendéglők, éjszakai mulatók tulajdonosai pedig táncosnőként, pincérnőként alkalmazzák azokat, akik a létesítményhez tartozó szobákban fogadják ügyfeleiket. Ha a rendőrségi razzián fennakadnak, akkor a tulajdonos a vallomásában azt bizonygatja, hogy fogalma sem volt, mi zajlik az albérletben vagy a vendégszobákban. Egyértelmű jogszabály hiányában megússza néhány száz koronás pénzbírsággal, miként a prostituált is.

Ezért mielőbb dönthetnének a honatyák arról, hogy a prostitúció valóban tilos lesz-e, vagy bizonyos feltételekkel engedélyezik, s ebben az esetben az állam sok százmilliós adóbevétellel gazdagodhat, mert az örömlányok vállalkozók lehetnének – vonták le a végső következtetést a szakértők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.