Több mint száz tálibot öltek meg Afganisztánban

Legalább száz tálib katonát öltek meg katonai központok körül zajló harcokban dél Afganisztánban – közölték a térségben lévő hivatali személyek. Az elmúlt öt napban 35 civil személy és 21 afgán katonai csapat állománya halt meg a déli Helmand tartományban. Afgán katonai egységek korábban kedden azt mondták, hogy csak két társuk halt meg, de több mint negyvenen megsérültek. A halottak számát illetően nincs határozott adat. A törzsi vezetők szerint több mint kétezer családnak kellett elhagynia otthonát. A helyiek azt kérik, hogy ha a kormány nem tud mit tenni, akkor legalább adjanak nekik fegyvereket, hogy megvédhessék magukat és családjaikat.

A támadások és a harcok Helmandnak Szangin nevű kerületében zajlanak, ami a tálib lázadók és a helyi drog dílerek olvasztótégelyeként stratégiai területnek számít - írja a BBC. A két csoport gyakran dolgozik össze, kiemelt veszélyt jelentve így a pakisztáni és iráni határnál. Utóbbi helyre a helyi afgán hírszerzés szerint a dílerek ópiumot és heroint csempésznek.

A területet utak kötik össze Helmand székhelyével, Laskar Gah-lal, ám az utak mentén bombákat helyeztek el, hogy így akadályozzák meg az erősítés érkezését. Ennek ellenére az afgán kormány további csapatokat próbál küldeni a térségbe. „Volt egy nagyobb tálib támadás. Erősítjük az afgán nemzeti biztonsági erőket, hogy ne veszítsünk nagyobb mennyiségű területet" –mondta az afgán belügyminisztérium szóvivője az AFP hírügynökségnek. A tálib támadók mennyiségét 800 és ezer közé tippelik az afgánok. Nem hivatalos adatok szerint a lázadók még megöltek 35 afgán katonát és majdnem kétszer annyi rendőrt.

Az afgán hadseregnek nincs saját légiereje és Karzai meg is tagadta azt, helyette a NATO-tól kért segítséget, hogy az vessen be légvédelmi erőket a népesebb területeken. Mivel a NATO azonban kivonta légierejét Szanginból, az afgán erőknek ez így egy kísérleti terület marad. A harcok jelenleg a közeli tartományokba terjednek át.

Múlt héten három amerikai katona és egy hadsereg által alkalmazott kutya halt meg a tartományban lévő robbanásban, múlt hónapban pedig brit csapatok zárták be fő bázisukat a térségben,emiatt megnövekedtek a térségben az összecsapások.

A NATO elkötelezett, hogy a jövő év elején elindítsa az új támogató, tanácsadó és kiképző missziót Afganisztánban, de ha Kabul nem írja alá az ehhez szükséges védelmi megállapodást, akkor ez nem lesz lehetséges - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár miután az észak-atlanti szövetség külügyminiszterei egyeztetettek a jelenlegi afganisztáni katonai misszióban résztvevő többi országgal, írja a hirado.hu.

A közelmúltban tartott elnökválasztással kapcsolatban a NATO-főtitkár megjegyezte: az afgánok választottak, demokráciát akarnak, és ezt a szövetség üdvözli. Rasmussen felszólította a döntő fordulóba jutott mindkét jelöltet, hogy tanúsítsanak felelős és konstruktív magatartást. Rasmussen szerint a vélt szabálytalanságokat ki kell vizsgálni, a választási folyamatot pedig szabályszerűen le kell folytatni.

"Ez Afganisztán jövője és a mi ottani jelenlétünk jövője miatt is fontos" - húzta alá a dán politikus, aki emlékeztetett, hogy fél éven belül lejár a jelenlegi nemzetközi katonai misszió mandátuma, az afgán haderő és rendőrség pedig egyedül kell majd szavatolja az ország biztonságát. "A következő lépést azonban az afgánoknak kell megtenniük. A védelmi megállapodást mielőbb alá kell írni" - közölte a NATO főtitkára.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.