Már több mint nyolcszázan veszítették el szlovák állampolgárságukat

Négy esztendő leforgása alatt összesen 830 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a még mindig hatályos törvény miatt. Közülük 320 fő a cseh, 168 a német, 117 pedig az osztrák állampolgárságot vette fel. Egyelőre 53 magyar nemzetiségű személyt sújtott az a pozsonyi jogszabály, amely szerint aki más ország állampolgárságát kéri és megkapja - nagyon kevés kivételtől eltekintve - elveszíti a szlovákot.

A szlovák állampolgársági törvényt gyorsított eljárásban 2010 júliusában, mindössze huszonnégy órával azután hagyták jóvá, hogy az Országgyűlés elfogadta a könnyített honosításról rendelkező jogszabályt. Több módosító javaslatot a pozsonyi parlament Smer-SD párti többsége elutasított.

A Híd honatyái másfél évvel ezelőtt harminc szlovák társukkal együtt a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz fordultak, a hatályos a törvény megsemmisítését kérve. Meggyőződésük szerint a jogi norma sérti az alaptörvényt, amely kimondja, hogy akarata ellenére senki sem fosztható meg a szlovák állampolgárságától.

A taláros testület idén januárban tartott nyilvános meghallgatást, majd az egy hónappal későbbre meghirdetett döntés meghozatalát elnapolta.. Legfrisebb értesüléseink szerint a verdiktet valószínűleg szeptember közepén hirdetik ki, de az is előfordulhat, hogy addigra a Smer-SD törvénymódosítást nyújt be, s emiatt a beadványt okafogyottá nyilváníthatják.

Úgy tudjuk, a tervezet annyiban enyhítene a törvény jelenlegi szigorán, hogy az tarthatja meg szlovák állampolgárságát, akinek külföldön állandó lakhelye van, s annak az államnak a polgára is lett.

Ez a módosítás érdemben nem változtatna a felvidéki magyarok nagy többségének a helyzetén, akik továbbra is a szülőföldjükön, kettős állampolgárként szeretnének élni. Évek óta több ilyen személyt zaklatnak a szlovák hatóságok. Bekérették az útlevelüket és személyi igazolványukat, törölték őket a lakossági nyilvántartásból, s ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki számukra.

Kálváriájukat az Európai Parlament Petíciós Bizottságának zárt ülésen is megvitatták, de ott egyelőre csupán olyan döntés született, hogy napirenden tartják a jogfosztottak ügyét.

Tavaly a lévai Dolník Erzsébet és Fehér István révkomáromi pedagógus a strasbourgi emberjogi bizottsághoz fordult jogorvoslatért, ám a testület elutasította a kérelmüket, azzal az indoklással, hogy a panaszosok szabad akaratukból vették fel a magyar állampolgárságot, holott tudták, hogy a hatályos szlovák jogszabály alapján elveszítik az eddigit. Azt azonban nem vizsgálták, vajon a hatályos törvény összhangban van-e a szlovák Alkotmánnyal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.