Több mint két év után találkozna a kínai és japán kormányfő

Abe Sindzó japán kormányfő hétfőn a Tokió és Peking közti kapcsolatok rendezését sürgette hétfőn, és közölte, hogy négyszemközt akar tárgyalni Hszi Csin-ping kínai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberi kínai csúcstalálkozójának margóján - írja a hirado.hu.

Abe a tokiói parlament egy bizottsága előtt arról beszélt, hogy "vissza akar térni a kölcsönös tiszteleten alapuló stratégiai kapcsolathoz" Kínával, és az APEC pekingi csúcsának margóján tető alá akar hozni egy kínai-japán csúcstalálkozót.
"Az ajtóm nyitva áll a párbeszéd előtt. Kínának is hasonló álláspontra kell helyezkednie" - mondta Abe.

A két ország vezetői több mint két éve nem találkoztak egymással. Tokió és Peking kapcsolatai az utóbbi időben egy területi vita, illetve az Abe által a japán háborús halottaknak, köztük számos háborús bűnösnek emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélybe tett látogatása miatt kifejezetten elmérgesedett.

A kormányfőt a parlamentben egyébként saját pártjának alelnöke, Komura Maszahiko kérdezte a kínai kapcsolatról. Komura a napokban sajtójelentések azt kommunikálta Peking felé, hogy Abe többet nem fog elmenni a Jaszukuni-szentélybe.

Abe ugyanakkor hétfőn egy lapinterjúban nem zárta ki, hogy újra meglátogassa a Kína és Korea által a japán militarizmus jelképének tartott imahelyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.