Nincs menekvés a Boko Haram elől

Borno állam fővárosát, Maidugurit támadta meg a Boko Haram nigériai terrorista szervezet röviddel az elnök látogatása után. 

Hosszan tartó fegyverropogásra és hangos  robbanásokra ébredtek Maiduguri lakói, mikor a város külső kerületét megtámadták a Boko Haram fegyveresei - írja a BBC.  A hadsereg légicsapásokkal válasszolt és kijárási tilalmat vezetett be. Az utakat lezárták, az üzleteket pedig bezárták.

Maiduguri több tízezer ember otthona, akik a csoport korábbi támadásai elől menekültek el. A várost szombaton Goodluck Jonathan nigériai elnök is meglátogatta.

Otthon nélkül

A nigériai tisztségviselők szerint 192 túsz térhetett haza pénteken és szombaton az ország északkeleti részén. A fogvatartottakat három hete hurcolták el. Otthonuk azonban nincs, a terroristák ugyanis felgyújtották a házaikat, amikor megtámadták a falut.

Yobe kormányzójának szóvivője azt közölte, hogy a szabadon engedett túszok többségében fiatal fiúk, nők és gyerekek. Január 6-án hurcolták el őket. A Boko Haram még mindig fogva tartja legalább húsz társukat. Az egyik szabadon engedett nő azt mondta, nem voltak hajlandók elfogadni elrablóik vallási tanításait, így elküldték őket, és azt mondták nekik, hogy menjenek, és kövessék a "hitetleneket".

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő szervezet hat éve folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. A Boko Haram (melynek jelentése "a nyugati oktatás tilos") támadásai több ezer ember halálát követelték. A szélsőséges csoport elleni harc jegyében regionális katonai erő létrehozásáról tárgyalt Nigéria és öt másik nyugat-afrikai ország, mivel a Boko Haram egyre aktívabb a Nigériával szomszédos országokban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.