Drogbandának adták át a hatóságok az eltűnt fiatalokat

Tüntetők Mexikóban megtámadták hétfőn a helyi kormányzati központokat a Guerro állambeli Igualában, ahol 43 diák tűnt el.
A több száz fős demonstráló tömeg ablakokat tört be és épületrészeket gyújtott fel az állam központjában, Chilpancingóban. A tüntetők a dolgozóknak megengedték, hogy kimenjenek, mielőtt az épület kifosztásába, majd annak és a környéken lévő járművek felgyújtásba kezdtek volna.

A tüntetők a helyi kormányzó lemondását követelték, aki annak ellenére, hogy radikális lépéseket ígért, nem tud felmutatni eredményeket a fiatalok ügyével kapcsolatban. A diákok még szeptember 26-án tűntek el rendőrökkel való összetűzést követően. Az összecsapásokban hat ember halt meg.

Az utcákon többezres tömeg gyűlt össze, hogy így vegyék rá a kormányt intézkedésekre. A tüntetők azt állítják, hogy a rendőrség körülvette az eltűnt diákokat, mielőtt átadta volna őket a helyi, Guerros Unidos nevű drogbandának. Az említett drogbanda a BBC szerint kapcsolatban áll Iguala kormányzójának, Jose Luis Abarca Velazqueznek a családjával. Velazquez, felesége és a biztonsági erők vezetője az összecsapások után elhagyták a város és nem tértek vissza.

A mexikói elnök, Enrique Pena Nieto az állami televízió hétvégi adásában megígérte, hogy az elkövetőket azonosítják majd, és megbüntetik a fiatalok eltűnéséért felelős embereket.

Az esetet az elnök „sokkolónak, fájdalmasnak és elfogadhatatlannak" minősítette, majd hozzátette, hogy ez nem maradhat büntetlenül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.