Százak virrasztottak a meggyilkolt rendőrökért

Több százan gyűltek össze New Yorkban Rafael Ramos emlékére. A 40 éves rendőrt és 32 éves társát, Liu Wenjiant múlt hétvégén a járőrkocsijukban lőtték le.

Ramos temetése szombaton lesz Queensben. Országszerte több ezer rendőrre számítanak, akik csatlakoznak Joe Biden amerikai alelnökhöz a temetési szertartáson - írja a BBC.

A New York-i rendőrfőnök szerint az egyenruhájuk miatt támadták meg őket. A támadó a 28 éves Ismaaiyl Brinsley ismert rendőrgyűlölő volt, aki miután Ramosra és Liura tüzet nyitott, egy metróállomásra futott, ahol saját magával is végzett.

„Fénysugár volt" – mondta egy barátja Ramosról. A rendőr felettese, Sergio Centa rendőr százados az AP-nek elmondta, Ramos lelkésznek tanult: „A Bibliáról szóló teológiai könyveket tartott az öltözőszekrényében, ami ritka egy rendőrtől, de ez is mutatja, milyen ember volt."

Brinsley a gyilkosság elkövetése előtt interneten figyelmeztetett, hogy Eric Garner halálát torolja meg. A fekete bőrű Garner akkor halt meg, amikor fehér rendőr illegális cigaretta árulásáért megpróbálta letartóztatni. Az egyik rendőr Garnert fojtófogással a földre vitte, ahol a férfi asztmás rohamot kapott és életét vesztette. A vádesküdtszék úgy döntött, hogy a nem emel vádat a rendőr ellen Garner halála miatt. Ahogy nem emeltek vádat Darren Wilson, az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztusban a missouri Fergusonban lelőtte a 18 éves fegyvertelen fekete tinédzsert, Michael Brownt. Brown halála és a vádesküdtszék döntés egyaránt napokon át tartó zavargásokhoz vezetett a fergusoni utcákon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.