Több ebolavakcinán is dolgoznak

Növelné az ebola elleni küzdelem ­európai uniós támogatását David Cameron brit miniszterelnök, a német kormány pedig különleges repülőgépek kialakítására adott megbízást. A gyilkos kór már több mint háromezer gyermeket tett árvává Nyugat-Afrikában.
Óvott az ebola terjedése miatti hisztériától és félelemtől az amerikai elnök, aki Ron Klaint, a Fehér Ház egykori tanácsadóját nevezte ki „ebolacárnak", vagyis ő koordinálja a halálos betegség terjedésével kapcsolatos történéseket és a kormányzati kommunikációt. Barack Obama hét végi rádióbeszédében ugyanakkor elutasította azt az amerikai törvényhozóktól származó javaslatot, hogy a fertőzés által leginkább érintett országokból, Libériából, Sierra Leonéból és Guineából tiltsák meg a beutazást az Egyesült Államokba. Egy ilyen intézkedés valószínűleg csak rontana a helyzeten, az USA nem szigetelheti el magát Nyugat-Afrikától – érvelt az elnök.

Az utazási tilalom ötlete Svájcban is felvetődött. Ott a Néppárt szorgalmazta, hogy az érintett területekről csak egészségügyi bizonyítvánnyal lehessen az alpesi ország területére lépni, ám – mint az MTI jelentette – a felvetést az egészségügyi minisztérium és a többi párt is elutasította.

Nemcsak a járvány megfékezése, hanem a kór leküzdése érdekében is fokozza az erőfeszítéseket a nemzetközi közösség. David Cameron brit miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Európai Unió tagországainak egymilliárd eurót, vagyis az eddig felajánlott összeg kétszeresét kellene az ebola elleni harcra szánniuk, és kétezer egészségügyi dolgozót kellene Nyugat-Afrikába küldeniük. A német kormány – a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint – megbízást adott a Lufthansa légitársaságnak arra, hogy tegyen alkalmassá repülőgépeket az ebolás betegek szállítására. A tervek szerint az így átalakított gépek november közepén állhatnak szolgálatba.

Gyorsulni látszik az ebolaoltás kifejlesztésére irányuló munka is. Az amerikai hatóságok három bioló­giai laboratóriumot hatalmaztak fel arra, hogy megkezdjék a néhány beteg kezelésében már eredményesnek bizonyult, de még mindig csak kísérleti stádiumban lévő ZMapp vakcina gyártását. Kanada 800 adag ugyancsak kísérleti oltóanyagot ajánlott fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, egy brit gyógyszergyár pedig közölte: példa nélküli tempóban folytatja a fejlesztőmunkát, és ha az első próbák decemberre várható eredményei jók lesznek, a jövő év elején megkezdhetik a frontvonalon, azaz Sierra Leonéban, Libériában és Guineában dolgozó egészségügyi személyzet oltását.

A leginkább fertőzött országokban már több mint háromezer gyermek lett árva az ebola miatt – közölte az ENSZ gyermekalapjának ­(UNICEF) egy magas rangú illetékese. Pedig a helyi hatóságok is igyekeznek erősíteni a kór elleni harcukat. A Sierra Leone-i elnök, Ernest Bai Koroma például megújította az ezzel foglalkozó központot, és irányítását az egészségügyi miniszter helyett a védelmi tárca vezetőjére bízta.

Reménykeltő hír viszont, hogy negatívnak bizonyult annak a spanyol ápolónőnek a az új tesztje, aki elsőként kapta el az ebolát Afrikán kívül. Ugyanakkor egy második laborvizsgálat is szükséges ahhoz, hogy bebizonyosodjon, Teresa Romero Ramos valóban meggyógyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.