Tóásó rosszul lett a meghallgatáson

A bolíviai képviselőház bizottsága, amely a feltételezett terrorista csoport ügyében folytat vizsgálatot, szerdán – többszöri halasztás után – meghallgatta Tóásó Elődöt, akit előzetes letartóztatásban tartanak a La Paz-i San Pedro börtönben. Nem sikerült befejezni a magyar gyanúsított meghallgatását, mert a beszélgetés közben egyszer csak rosszul lett.

„Nagyon keveset sikerült csak haladni a kijelentéseivel, még csak néhány általános témát érintettünk, így ki lépett vele kapcsolatba és hogyan érkezett Bolíviába. Ám amikor a meghallgatáson a részletek kerültek volna szóba, Tóásó indiszponált lett, szívproblémra hivatkozott, s emberiességi megfontolásból fel lett függesztve a meghallgatás, amelyet áttettük a jövő hétre” – idézte a La Razón napilap csütörtöki számában Bernardo Montenegro képviselőt. Tóásó Elődöt a rendőrség április 16-án a Santa Cruz-i Las Americas hotelben történt rajtaütéskor fogta el a bolíviai-horvát Mario Astorga Tadic társaságában, ugyanakkor, a hivatalos állítás szerint, tűzharcban végeztek Eduardo Rózsa Floresszel, Magyarosi Árpáddal és az ír Michael Dwyerrel.

Alfredo Rada belügyminiszter egyébként szerdán visszautasította a szenátus néhány (ellenzéki) tagjától kiindult felkérést, hogy adjon tájékoztatást a feltételezett terrorista csoport felszámolásáról. A miniszter arra hivatkozott, hogy egyes ellenzéki törvényhozók valamiféle “politikai show”-ban érdekeltek, s nem a terrorizmus elleni fellépésben. Ugyanakkor azt ígérte, hogy ami a törvényhozókra tartozik, arról a képviselőház vizsgálóbizottsága írásos formában kap majd tájékoztatást. A belügyminiszter egyébként kilátásba helyezte, hogy eljárást indítanak azon személyek ellen, akik kétségbe vonják az ügyészségi nyomozás állításait.

Ez a fenyegetés azután hangzott el, hogy néhány ellenzéki politikus , s rájuk hivatkozva a bolíviai sajtó egy része megkérdőjelezte a ballisztikai és a halottkémi jelentésből levont rendőrségi következtetést, miszerint tűzharc lett volna a Las Americas szállodában. Egyébként a jelentés szerint sem Tóásó, sem Tadic szobájában nem találtak fegyvert, a másik három lelőtt táruknál viszont igen. Rózsa Flores szobájában egy géppisztoly és két Beretta9-es revolver, valamint robbanóanyag és két kézigránát is volt, az ír Dwyernél két pisztoly, Magyarosinál pedig egy 9 milliméteres Glock revolver volt. Ugyancsak bejelentették, hogy a nyomozás megkezdte a csoportnál lefoglalt komputerek tartalmának vizsgálatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.