Tóásó kínzásra, embertelen bánásmódra panaszkodott

A bolíviai Santa Cruzban zajló úgynevezett terrorizmusperben többszöri halasztás után Tóásó Előd kezdte meg vallomását helyi idő szerint szerdán. Tóásó kifogásolta, hogy elfogásakor megkínozták, majd bírósági döntés nélkül hét napon át nem kommunikálhatott senkivel, s nem kapott tolmácsot az első ügyészségi meghallgatásakor sem. Nehezményezte, hogy még mindig előzetesben tartják börtönben, pedig 36 hónap elteltével szabadlábra kellett volna helyezni.

A bolíviai Santa Cruzban zajló úgynevezett terrorizmusperben többszöri halasztás után Tóásó Előd kezdte meg vallomását helyi idő szerint szerdán. A vád szerint a Santa Cruz tartomány elszakítására törekvő személyek hívtak be külföldi zsoldosokat, hogy Evo Morales baloldali elnök, illetve más politikusok meggyilkolásával polgárháborús helyzetet idézzenek elő. A romániai születésű, ám magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó mellett a horvát–bolíviai állampolgár Mario Tadic élte túl a rendőrség kommandósainak támadását 2009. április 16-án Santa Cruz város egy szállodájában, míg a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert megölték.

A bolíviai lapok beszámolói szerint Tóásó most – tolmács segítségével – kifogásolta, hogy 2009. áprilisi elfogásakor megkínozták, majd törvénytelenül, bírósági döntés nélkül hét napon át nem kommunikálhatott senkivel, s nem kapott tolmácsot az első ügyészségi meghallgatásakor sem. Közölte, hogy a nyomozati eljárások során elkövetett szabálytalanságok ellen panaszt tett az Amerika-közi Emberjogi Bizottságnál. Azt is kifogásolta, hogy még mindig előzetesben tartják börtönben, holott a bolíviai törvények értelmében – és ítélet hiányában – 36 hónap elteltével szabadlábra kellett volna helyezni. Tadic vallomásához hasonlóan Tóásó is azt állította, hogy nem volt tűzharc a szállodában, a kommandósok egyszerűen kivégezték a három embert. Ugyancsak tagadta azt a vádpontot, hogy az áprilisi rendőrségi akciót megelőző este elhagyta volna a szállodát. Ennek azért van jelentősége, mert az ügyész szerint ekkor dobtak bombát Julio Terrazas, Santa Cruz bíborosa kertjébe. (Ez az egyetlen konkrétum, amivel a vád elő tudott állni.) A vád egyébként Tóásót a Rózsa-féle csoport informatikusának tartja, számítógépén állítólag a zsoldostoborzásra utaló dokumentumokat találtak.  

Kisebb összeütközésre került sor Sixto Fernández bíró és Tóásó védőügyvéde, Sergio Rivera között amiatt, hogy a vezető bíró a vallomás közben telefonált. – Hogyan mobilozgathat, amikor védencem sorsa, esetleg 20 évi börtönbüntetés a tét?! – kifogásolta a védőügyvéd.

Immár több mint négy év telt el a Las Americas szállodában végrehajtott rendőrségi akció óta. A nyomozás a Rózsa-féle csoport túlélő tagjai mellett további 37 bolíviai, főleg Santa Cruz-i személy ellen emelt vádat. Közülük 15-en külföldre szöktek. A pertárgyalás rendkívül lassan halad, részben azért, mert az összes vádlottnak jelen kell lennie minden alkalommal. Az eredetileg La Pazban indított pert Cochabambában, majd Tarijában folytatták, végül Santa Cruzba helyzeték át, miután a magaslati körülmények között sokan rosszul lettek. Jelenleg az úgynevezett szóbeli ítélethozatali szakasznál tartanak, amely a vádemeléssel, illetve a vád bizonyítékainak ismertetésével kezdődött. Ezután a védőügyvédek adták elő kifogásaikat, észrevételeiket, így elhangzott, hogy a Morales elleni összeesküvést valójában maga a kormányzat kreálta, hogy lecsaphasson az ellenzéki erőkre Santa Cruzban. Az utóbbi hetek fő fejleménye, hogy a nyomozást a kezdetektől vezető ügyész, Marcelo Soza beadta lemondását. Ugyanis napvilágra került egy hangfelvétel, amelyen éppen arról számolt be, hogy a kormányzat miként irányította beépített ügynökei révén Rózsa Florest. 

Várhatóan Tóásó vallomástétele több napot vesz majd igénybe, miként történt Tadic esetében is. Tóásót követi majd Rózsáék volt alkalmi gépkocsivezetője, Villa Vargas, alias El Viejo. Ő még 2009-ben terhelő vallomást tett a Rózsa-csoportra, ám utólag azt mondja, hogy erőszak és fenyegetés hatására cselekedett. Egy ideje maga is azt állítja, hogy a belügyminisztérium emberei manipulálták végig az ügyet. Amire több videofelvétel is szolgál állítólagosan bizonyítékként, ám ezeket a bíróság nem hajlandó figyelembe venni.

Tóásó Előd útban a cochacambai bíróságra. A hatóságok mással vannak elfoglalva
Tóásó Előd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.